Денят Образование

Министър Денков се срещна с ректори във Велико Търново

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов участва в работна среща с министъра на образованието акад. Николай Денков. Домакин на срещата беше ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и на нея присъстваха още ректорите на Русенския университет „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. Христо Белоев и на Техническия университет в Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров. Във Велико Търново беше и председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева.

Четиримата ректори имаха възможност да представят приоритетите за развитието на висшите училища, които ръководят, да споделят успехите и затрудненията си, да поставят най-належащите за решаване въпроси.

„Националният военен университет, ако и да има определението „военен“ в името си, обучава и цивилни студенти и, като всички останали университети в страната, и ни е се борим за вниманието на всеки студент. По-различно е с курсантите, те задължително се явяват на изпити, за да защитят желанието си да служат на България. Тези изпити обаче ни показват една не особено добра тенденция – все повече са младите хора, които не успяват да преминат теста за физическа подготовка, повече са и тези, които не се справят с общообразователния тест. Затова много активно започнахме да работим със средните училища с надеждата, че ще мотивираме децата, те ще направят осъзнат избор и ще се явяват все по-добре подготвени на изпитите“, сподели началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Думите му провокираха министър Денков, който сподели с ректорите идеите на ведомството за засилване на връзката средни училища – университети и за развитие на професионалното образование. След това участниците в срещата говориха за финансирането на системата, за атестацията на младите преподаватели, за начините, по които могат да бъдат стимулирани ректорите да търсят и назначават най-добрите от тези преподаватели. Министър Денков и четиримата ректори дълго дискутираха и темата за плагиатството.