Интервю Образование

Министърът за един ден Михаела Кирилова: „Беше незабравим ден”

Дванайсетокласничка от Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново  стана министър на икономиката за един ден в края на миналата седмица. Няколко дни след срещата си с екипа на Емил Караниколов, тя даде първото си интервю. За Общинското радио амбициозното момиче сподели, че се чувства благодарна за избора на „Джуниър Ачийвмънт”-България. Тя е впечатлила екипа с мотивационното си писмо и с всички грамоти и награди, получени от училище. Това лято Михаела дори е била на стаж в Община Велико Търново и е проследила работата в дирекцията „Образование, младежки дейности и спорт”.

Работата на ангажираните в Министерството на икономиката Михаела описва като изключително отговорна. „След такова преживяване като срещата ми с тях емоцията ми идва в повече. Беше незабравим ден, изпълнен с много нови запознанства. Запознах се със структурата на министерството и с различните отдели. Разбрах, че в момента се водят преговори с американски инвеститори, които искат да инвестират в България. Убедих се също, че икономиката на България расте нагоре”, коментира Михаела Кирилова.

сн. личен архив

Специалността й във великотърновското училище е „Икономическа информатика” и е категорична, че след завършването ще избере университет в България. „Със сигурност ще уча нещо, свързано с икономика. Все още не съм избрала точния университет.  Надявам се, след като завърша, да работя по специалността си. От Министерството ни казаха, че ако изберем някои от икономическите специалностите в столичен университет, могат да ни предложат стаж след втората година. Казаха ни още, че след завършването можем да започнем работа в Министерството, защото има липса на кадри точно в нашата сфера”,  допълни момичето.

сн. личен архив

Михаела успешно съчетава учението си с работата. През малкото свободно време, което й остава, работи като аниматор във великотърновски парти център. За семейството си отделя време само вечер, тъй като излиза от вкъщи рано сутринта и се връща късно. След няколко месеца й предстои абитуриентски бал и още си търси рокля. „Насочила съм се към определен модел, въпрос на попадение е”, с усмивка и увереност добави Михаела.