Политика

Милен Михов, ВМРО: В новия парламент виждаме манифестация на съгласие, която поставя на второстепенен план истинските проблеми

„В новия парламент виждаме манифестация на съгласие, която е коренно различна от езика на конфронтацията от лятото на тази година. Възниква въпросът кому беше нужно изхарчването на огромен обществен ресурс за постигането на такова съгласие. На кого бяха нужни задълбочаване на политическата криза, която има пряко отношение  към здравната и икономическата криза. Задавайки си тези въпроси, стигаме до главния въпрос – това съгласие,  като че ли поставя на второстепенен план решаването на истинските проблеми на обществото, свързани с високите цени на горивата и енергията, галопиращата инфлация, тежкото икономическо положение, развихрилата се пандемия за сметка на постигането на управленски формули и разпределението на властта в новата четворна коалиция“. Това коментира депутатът от ВМРО в 44-ото Народно събрание от Великотърновска област доц. Милен Михов.

По негови думи би било добре да  има устойчиво управление, каквото е необходимо на страната ни. „Но реализмът ни диктува да бъдем песимисти, защото виждаме, че разпределението на управленския ресурс следва политическите амбиции на партийните вождове, че се сменят и създават министерства, разместват се агенции, за да се удовлетворят едни или други политически, а може би и икономически интереси. Формирането на правителство по този начин ясно показва, че зад новите лица можем да проектираме стари  корпоративни и икономически интереси.  Дали ще има устойчив баланс между тези корпоративни интереси – трудно е да предвидим. По-скоро реализмът ни диктува да смятаме, че правителството много бързо ще бъде изпълнено с противоречия и разногласия, които несъмнено ще доведат до политически кризи и  могат да съкратят  неговия живот“, каза доц. Михов.

Според него някои политически формации заемат позиции за европейското членство на Северна Македония, различни от приетата от Народното събрание декларация през октомври 2019 г. „ВМРО ще следи внимателно и експертно всички стъпки на българската дипломация и ще алармира българското общество за всеки грешен ход и, не дай, боже, за отстъпление от постигнатите с институционален и политически консенсус позиции от 2019 г.  Ако някой реши да престъпи тези норми, ние сме готови на извънпарламентарни действия, които ще трябва да активират българското общество, за да се защити българският национален  интерес“, заяви бившият депутат.

Доцент Михов припомни, че кампанията за данъчно облекчаване на всяко работещо семейство с 450 лв. за едно дете е  извоювана в бюджета на 2021 г. от ВМРО  в остър конфликт с народни представители от ГЕРБ.  „Това трябва да бъде устойчива политика, да влезе в законодателството. Ако мнозинството отхвърли тази идея, сме готови да активираме и протестни действия, защото това е истинският начин да се подпомогнат българските семейства и да се работи активно за преодоляване на демографската катастрофа. Настояваме  размерът на данъчното облекчение автоматично да се индексира при всяка промяна на минималната работна заплата“, поясни доц. Милен Михов.