Култура

Милен Иванов: „Елате в Дебелец на театър, за да видите какво значи радост, веселие, забавление, вдъхновение”

С изключително успешно първо участие от Националния фестивал „Театър без граници” в Самоков могат да се похвалят самодейните актьори от Народно читалище „Съгласие” в Дебелец. Както Общинското радио вече писа, шест номинации и две награди завоюваха любителите-театрали от близкото до Велико Търново градче. „Театърът в Дебелец от години е един от най-успешните любителски театри в страната. Това е фестивал с ограничен брой награди и това засилва още повече тежестта и значението на номинациите и наградите, които получихме. Радостни са всички, за първи път участваме на фестивала. Дебютът е повече от успешен”, акцентира в интервю за Общинското радио ръководителят на трупата Милен Иванов.

От 2000 г. датира творческото сътрудничество между театъра в Дебелец и актьора от МДТ „Константин Кисимов” Милен Иванов. През следващата година трупата към читалището в Дебелец празнува 130 години от поставянето на първия си спектакъл на сцена.  „Там се създаде една много добра традиция да се играе на пълни салони. Хората търсят и чакат своите артисти. В Дебелец имаме по три-четири представления на пълни зали, вече идват хора от близките населени места и Велико Търново. Градчето живее в очакване – когато дойде пролетта, всички започват да питат какво е новото, което предстои”, разпалено разказва Иванов.

Преди 17 години той получава покана да ръководи самодейците от секретаря на читалището, но я приема с лека нерешителност. Но „апетитът идва с яденето” и работата до ден-днешен продължава в пълна сила за него.

Трупата се стреми да избира за своята публика въздействащи представения, предимно в областта на комедията. Те карат публиката да избухва, развеселяват я и я вълнуват, допълва Милен Иванов. „Елате в Дебелец на театър, за да видите какво значи радост, веселие, забавление, вдъхновение! И тези, които са на сцената, и тези които са в салона, се обичат, харесват, и това си личи!”, каза още режисьорът.

Като ръководител на още два самодейни театъра – тези в Първомайци и кв. Разпоповци (Елена), признава, че понякога му идва нанагорнище да съчетава всичко с работата си като актьор в МДТ „Константин Кисимов”. „Всеки път си казвам, че трябва да се откажа от нещо, но когато дойде есента и когато се чуем по телефоните, някак сърце не ти дава да кажеш: „Не, стига! До тук!”. Актьорите са моята най-голяма мотивация за това аз да съм там, при тях. Всеки има работа, професия, която ангажира голяма част от времето му. Това, че те успяват да идват на репетиции, че имат желание и възможност, за мен е равностойно на героизъм. Това са едни много сериозни, отговорни, талантливи и всеотдайни хора”, допълни Милен Иванов.

Споделя, че работата в самодейните театри е различна от тази в професионалния. „Като че ли при самодейните театри намирам вдъхновение и отношение от страна на тези хора към правенето на театър, което понякога може би се загубва в професионалната работа. Самият процес на репетициите и самото очакване на единственото за годината представление е много вълнуващо. С тях съм щастлив, изпълнен с някакви добри предчувствия. Смятам за себе си, че съм много привързан към театъра, че имам щастието да работя най-хубавата професия. Обичам хората, които обичат театъра. Те не са много, но са достатъчно”, заяви за финал Милен Иванов.

В събота, 4 ноември, актьорите от Дебелец ще играят „Големанов” в с. Длъгня, община Дряново. На 17 ноември ще зарадват публиката от търновското село Церова кория. Те ще представят същата постановка в салона на читалището от 19 часа.