Денят

Милен Врабевски ще изнесе лекция във ВТУ

Дипломатически клуб „Имхотеп” при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” е организатор на публичната лекция „Младите хора в европейска България”, която пред местната общественост ще поднесе председателят на Фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски. Тя ще стартира точно в 11 часа, в 321 аудитория в ректората. В контекста на родолюбието, известният наш медик, бизнесмен и филантроп ще обсъди със студенти възможностите за развитие, които предлага членството ни в Европейския съюз. Това сподели за Общинското радио Георги Николаев, който е отправил поканата към председателя на „Българска памет”

Врабевски мигновено е прегърнал идеята на търновските студенти и сам е подбрал темата, актуална не само в рамките на българското председателство на съвета на ЕС. „Той е изключителен човек. Дарител, радетел за възобновяването на българските училища в Молдова, Украйна и Западните Балкани”, коментира Георги Николаев. Събитието ще открие лично ректорът проф. Христо Бонджолов, който е подкрепил инициативата. Оказва се, че Бонджолов и Врабевски се познават от съвместното си участие в проекти, свързани със Западните Балкани. Те ще се срещнат преди началото на публичната лекция, за да обсъдят възможностите за сътрудничество между Великотърновския университет и Фондация „Българска памет”.

Ключовият мотивационен фактор да успееш в страната си е родолюбието. Зад тази изконна европейска ценност се обединяват, както студентите от Дипломатическия клуб, така и председателят на Фондация „Българска памет”. Според него:  „обичаш ли искрено средата в която си роден и отрасъл, имаш желание да инвестираш таланта си в нея”. Именно родолюбиви са мотивите, поради които филантропът е приел да се включи в инициативата на Дипломатически клуб „Имхотеп”, поясни Георги Николаев. Освен академичен център, Търново е място дълбоко свързано с Българската история.  Идеята на събитието е да подкрепи и мотивира младите хора да останат у нас, да изберат да се развиват в България, за да не се превърнат в едни от хилядите, загърбили отечеството в търсене на по-добър живот зад граница.

Откъс от интервюто с Георги Николаев чуйте в прикачения звуков файл:

На снимката: Георги Николаев, член на Дипломатически клуб „Имхотеп“. Източник – FB.