Социални дейности

Механизмът за лична помощ на правоимащите трябва да се усъвършенства

Във всички възможности за финансиране през следващата година общините остават наш приоритетен партньор, а в някои случаи единствен. Предвидили сме доста изменения във формите на финансиране през 2020-а, единствено и само, за да улесним и подкрепим дейностите ви. Това каза във Велико Търново Лазар Лазаров – заместник-министър на труда и социалната политика. Той участва в дискусионната част на националния форум на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините.

Министърът коментира механизма за личната помощ, първите резултати от въвеждането му и мерките за подобряване междуинституционалното сътрудничество. Той сподели, че лавинообразно нараства броят на лицата, които кандидатстват за услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник. Ако максимално подпомогнатите по реда на Постановлението за изпълнение на държавния бюджет с тези услуги преди са били около 24 хиляди души, то само към този момент получилите направления правоимащи  лица са 18 850, коментира министър Лазаров. Той подчерта, че са необходими повече експертни мнения за промените в Наредбата за личната помощ, която е на обществено обсъждане до 24 ноември.

Предстоят промени и в Закона за личната помощ, който бе приет под натиск от улицата и прилагането му създава затруднения в социалната система. Има възложен срок на Министерството на труда и социалната политика, след чието изтичане трябва да се направи оценка на Закона за личната помощ. „ За да направим корекции, естествено в полза на хората, трябва да формираме и съответна среда за това. Ние поемаме нашата отговорност, но искаме да има и споделени усилия”, коментира още министър Лазар Лазаров пред участниците в националната среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините. Той участва във форума с голяма част от екипа си, за да е максимално полезен контакта им със специалистите при обсъждане на вариантите за решаване на проблемите в системата.