Денят Любопитно

Метеоритен дъжд озарява небето тази нощ

Метеоритният дъжд Персеиди ще озари най-интензивно небето тази нощ, когато Земята ще премине през опашката, оставена от кометата Swift-Tuttle, като се очаква забележително шоу. Персеидите са може би най-популярният поток метеори, като тази година ще се наблюдават двойно повече „падащи звезди“.

Кометата Swift-Tuttle е най-големия познат обект, който минава покрай Земята редовно. Ядрото й е широко около 26 километра. За последен път е преминала покрай Земята през 1992 година, а следващият път ще бъде през 2126. Земята преминава през останките от кометата всяка година, което създава ежегодния Персеиден дъжд.

Най-зрелищното небе се очаква тази нощ, след 22:00 часа наше време. В небето се очакват да проблясват между 150 и 200 падащи звезди на час. Специално за гледката група от региона се е позиционирала на хижа Чумерна, където ще се надява на ясно небе.
Когато се наслаждаваме на падащите звезди, всъщност наблюдаваме останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайкискорост от 59 km/s. Когато са в космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.