Култура Общински съвет

Местят археологическия фонд от „Стара Митрополия“ в училището в село Леденик

Фондът от движими културни паметници на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН ще бъде преместен от сегашното си седалище в комплекс „Стара Митрополия“ в квартал „Асенов“ в училището в село Леденик.  Над милион са културните ценности във фонда, разкрити при десетилетните проучвания на столично Търново. Находки от проучвания на крепостта Царевец, манастирите „Св. 40 мъченици“, Шишманова баня, Владишки мост, Килифаревски манастир и други  са сред съхраняваните единици. Причината за преместването е започналата реализация на инвестиционен проект с държавни средства на територията на Старата митрополия.

Предложението за промяна на местонахождението на фонда е внесено в местния парламент от археолога Мирко Робов,   очаква се то да бъде гласувано на сесията на 30 септември.

По думи на Робов материалите са с особено значение не само за столично Търново, но и за националната ни история и за културата на Европейския югоизток. „След голямата кражба на 14 хиляди монети от Музея, ако бъде допуснато по някакъв начин разхищение на фонда от движими културни паметници – това ще бъде непоправима във времето щета, която, разбира се, няма да се случи, след като процедурата на практика вече е доведена до финал“, коментира той.

Вещите и предметите ще бъдат разположени в бивши работилници по трудово обучение в училището. Ще има СОТ и необходимите условия за съхранение. Помещенията ще се ползват безвъзмездно, Националният археологически институт с музей при БАН ще заплаща само разходите за ток, вода и други консумативи.