Образование

Мелина Попова: Вътрешната мотивация е най-важна при избор на професия и кариера

Вътрешната мотивация е най-важна при избор на професия и кариера. Това заяви пред Общинското радио Мелина Попова. Тя е магистър по социална психология на Великотърновския университет. От един месец работи като психолог кариерен консултант и учител по философия в СУ „Емилиян Станев“.

На въпрос какви са й първите впечатления от учениците в различните етапи – отговаря: „Мъничките са изключително будни. Те са все още в периода, в който преминават от играта в детската градина към това да станат отговорни и изпълнителни в училище. Затова с тях съм  на ниво игра, рисунки, но винаги е много усмихнато. Говорим си за мечтаната професия, като моята идея е да създам у тях усет за ценността на труда, за това колко е важно да сме отговорни първо в училището с ученето и чак след това с изборите, които правим – какво ще работим, колко е важен трудът на родителите ни, на учителите, на хората около нас. Пети – седми клас са „диви“,  но са готини. Ще бъдат повече дейни, ако дисциплината им беше по-добра. Осми – девети клас са ми присърце, защото им преподавам и много ги обичам. При по-големите е по-трудно. Те би трябвало да са по-сериозни, макар че повечето от зрелостниците вече имат своята професионална ориентация, някои се колебаят и тук е моята роля –   да възпитам у тях усет и умения как да се явят на интервю. Как да бъдат искрени, без това да им вреди, как да вдъхват доверие  пред работодателя,  че наистина са способни, могат и искат да се развиват на позицията, за която кандидатстват. Да ги убедя, че  мотивацията им трябва да е вътрешна, а не външна с мисъл само за заплащането“, разказа Мелина.  По нейни думи голяма част от абитуриентите избират професиите на бъдещето, свързани с компютри, информационни технологии, графичен дизайн, защото това е и една от професиите, които се изучават  в училището, а дванадесетокласниците от паралелките по музика и изобразително изкуство избират да продължат образованието си в  съответните специализирани направления.

Мелина споделя, че работата в образователната институция не е била нейна цел. „Аз съм от Кюстендил. В града завърших математическа гимназия, но средата не беше от най-хубавите. Нямаше толкова извънкласни дейности и опции за развитие на личностните характеристики. Беше повече съсредоточена върху учебната част.  Може би това ме върна в училище – искам да има промяна. В  СУ „Емилиян Станев“  тя е възможна, защото ръководството е отворено към нови идеи,  децата са изключително творчески настроени. Мисля,  че това наклони везните“, каза психологът.