Култура

Международният конкурс „Звукът на времето” стартира на 2 май във Велико Търново.

Международният конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето” стартира на 2 май във Велико Търново. Това е шестото поредно издание на форума за млади таланти от 5 до 25-годишна възраст. В конкурсът участват деца от страната и чужбина. Тази година има представители от шест държави- Сърбия, Хърватия, Полша, Русия, Ирландия и Румъния. Форумът се организира от сдружение „Елита“, с подкрепата на Община Велико Търново и под патронажа на кмета на старата столица д-р инж. Даниел Панов.

Младите таланти ще се състезават в два раздела за инструменталисти и вокални изпълнения. Участниците са разделени в четири възрастови категории: от 5 до 8-годишна възраст, до 12-годишна възраст, до 16-годишна възраст  и до 25-годишна възраст. Най-малките участници тази година са от вокална формация „Щурчета“ на 3-4 години от град Търговище.  Рекорден е броят на инструменталистите- 100 деца, а за първото място за вокални изпълнения ще се състезават 250.

В отделен раздел за първото място ще се борят и  две авторски песни посветени на Велико Търново. Творбите са създадени от композитори с дългогодишен опит и са представени за одобрение още през януари месец тази година.  Едната е дело на бащата на Криско Радослав Талев, който от 26 години ръководи музикалната академия „Звезди в аванс“за млади таланти в Габрово . Той е известен и като част от дует „Кредо“, формиран заедно със съпругата му Ваня Талева. Песента „Усещане за любов в старопрестолния град“ е инструментал за китара-музикалният инструмент, с който Талев се изявява от години.

Втората песен е инструментал за акордеон и е дело на великотърновеца Станимир Демирев. Той завършва инструменталния клас на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, и АМИИ – Пловдив в класа по акордеон на доц. Георги Митев. През 2007 година специализира Съвременни електронни музикални системи. Занимава се с аранжиране и оркестриране. Бил е солист на Габровски камерен оркестър, Разградска филхармония, Колегиум за камерна музика – Велико Търново, и ДМДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Автор е на сборниците: Пиеси за малките ученици (предназначен за ученици от музикалните паралелки), Виртуозни пиеси за два акордеона, Стари и нови градски песни, хармонизирани за тригласен смесен хор. Съавтор на Наш’те песни да запеем – сборник с туристически, нови градски и популярни песни на търновския композитор и дългогодишен преподавател по музика Иван Данчев.

Събитието ще бъде открито на втори май с изпълнение на децата от музикална школа „Елита”. Те ще участват и като жури във възрастовата категория до 8-годишна възраст.

Финалът за инструменталистите ще се проведе на 3 май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“от 19:30 часа, а за инструменталистите на 4 май от 20:30 в Двореца на културата и спорта.

За участниците са предвидени 21 награди. Общият размер на наградния фонд е в размер на 4500 лева. Първите две парични награди са по 400 лв. Тази година участниците във форума ще получат и дипломи, с които ще могат да кандидатстват за стипендии за даровити деца. Предвидена и обиколка из културните и исторически забележителност на града.

Освен конкурсната програма тази година ще се проведат и съпътстващи събития. Първото е уъркшоп  с последния модел дигитален акордеон „Роланд 7“ с професор Добромир Митев на 2 май. Второто е детско музикално шоу с Андрей Дренков на 3 май. Програмата продължава с вокалните изпълнения на 4 и 5 май и открит урок по поп и джаз пеене с д-р Нели Маринкова и Георги Янков.

Форумът се провежда за шеста поредна година във Велико Търново и е стартът на млади изпълнители като Ангел Величков, Елизабет Иванова, Хасан и Ибрахим. За петото си издание „Звукът на времето“ получава първото място за  „Много добър многокомпонентен конкурс“ в анонимна онлайн анкета, проведена от „Конкурси за млади изпълнители„. Номинирани са общо 97 форума, от които великотърноският е избран с 79.189 точки.