Култура Община

Групи от 8 държави пристигат във Велико Търново за XX Международен фолклорен фестивал

Танцови и музикални ансамбли от осем държави и фолклорни състави от България ще вземат участие в двадесетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал. От 22 до 29 юли, на сцената на Летния театър в парк Марно поле, ще излязат групи от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и пет български фолклорни формации. Всички концерти на сцената на Летния театър започват в 20:00ч., а входът е свободен.

Официалното откриване на емблематичния за старата столица фестивал е на 22 юли от 18:30ч., когато над 200 участници ще дефилират по главната улица. Те ще тръгнат от сградата на Студентски стол № 2 и ще се съберат пред сградата на Общината, където ще бъдат издигнати официалният флаг на фестивала и знамето на Велико Търново. След това участниците ще се отправят към сцената на Летния театър, където в 20:00ч. ще бъде изнесен първият концерт. Предвидени са 8 концерта в старата столица и 17 изнесени програми в Дряново, Казанлък, Трявна, Добрич и др., съобщиха днес пред журналисти организаторите на фестивала Емил Павлов и Стилияна Йоргова.

„Малко са културните събития в наше време, които за 20 години успяват не само да не загинат, а напротив – да се развиват и да задържат нивото, което са постигнали. Имаме удоволствието за двадесети пореден път да станем съпричастни с магията на световния фолклор. Велико Търново отново е фестивал!”, заяви Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”.

Музикалната група от остров Мавриций идва за втори път на фестивала във Велико Търново. Първото им участие тук е било по време на юбилейното десето издание. От Чили и Перу публиката може да очаква интересни музикални инструменти. На сцената ще танцуват домакините – Танцов състав „Търновче” и Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” от Велико Търново, а България ще бъде представена още от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” от Горна Оряховица, Фолклорен танцов ансамбъл „Жар” от София и Академичен фолклорен ансамбъл от София с ръководител Иван Тодоров.

За трета година в рамките на фестивала ще се проведе и международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”, с представяне на четири лекции и обсъждане по темата. За лектори ще бъдат поканени водещи специалисти, работещи в областта на опазване на нематериалното културно наследство. Конференцията ще се проведе в зала „Плиска” на Интерхотел Велико Търново, на 29 юли от 11:00ч.

На 23 юли от 10:00ч., край басейн „Радио”, ще се проведе атрактивният конкурс „Мис фестивал”.

Акцент в тазгодишната програма на събитието е и изложба, посветена на фестивала. Тя ще бъде подредена в Лоби бара на Интерхотела и включва снимки, картини, сувенири и подаръци, които представят събитието и неговите издания през годините.

За шестнадесети пореден път съпътстващо събитие е арт пленерът, в който ще се включат 10 студенти от III и IV курс на Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.  Под ръководството на проф. Николай Иванов те ще пренесат атмосферата на фестивала върху платната си, а творбите им ще бъдат оценени на 29 юли, след провеждането на научната конференция.

Всички участници ще споделят своите впечатления в книгата на фестивала

Любопитно е, че през изминалите 19 издания, на сцената на фестивала са представяни танци и обичаи на различни народи, още преди те да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство (от 2003г.)

„През 2004 и 2005г., на сцената на фестивала, представихме дервишки танц, който бе вписан в списъка на ЮНЕСКО чак през 2008г. Много са елементите от този списък, които са представяни на нашата сцена – аржентинското танго, мексиканските мариачи, колумбийската маримба, бразилската капоейра и много други.”, сподели Емил Павлов, организатор на фестивала и председател на CIOFF България.

„Тази година пък Перу е вписана в книгата на Гинес като страната с най-разнообразната кухня, която представя над 500 вида различни ястия. Затова и ние решихме едната от кулинарните вечери да е посветена на Перу. Ще видим с какво ще ни изненадат на 23 юли вечерта”, допълни другият организатор Стилияна Йоргова.

Втората кулинарна вечер е на 28 юли, а по време на нея ще бъдат представени кухните на Колумбия и Сърбия.

Международният Фолклорен Фестивал  се организира от Национална Секция на CIOFF®, Фондация „Международни Фолклорни Фестивали” и Община В. Търново. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на CIOFF®” (CIOFF® – Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства – Акредитиран член на ЮНЕСКО). Фестивалът е най-мащабното събитие от този род на Балканите.За изминалите деветнадесет години на сцените на фестивала са се представили 249 ансамбъла от 106 страни от 5 континента, както и 211 състава от цяла България. Пред повече от 556 000 зрители са изнесени над 567 концерта. Тази година фестивалът се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов.