Образование Поминък

Медът влиза в училища и детски градини!?

Медът вече е включен като съпътстваща мярка в училищата и детските градини. Засега той е в списъка с предпочитани здравословни храни и остава извън схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Конкретна схема за меда и финансиране по нея ще има от следващата година. До тогава трябва да бъдат направени и съответните промени в нормативната уредба. Вече се водят разговори на пчелари с училищни директори и ръководители на детски градини във Велико Търново с цел разяснителни коментари за бъдещото включването на пчелния продукт в менюто на децата.

„Според мен това е резултат от инициативата на сегашния ни еврокомисар Мария Габриел, която поде инициативата „Медена закуска”, която се проведе в няколко града у нас. По нейно давление предполагам, че влезе медът в списъка. Мисля че докато е еврокомисар, независимо че не е  в този ресор, ще помогне пчелния мед да стане част от закуската на децата. До септември 2019 година предполагам, че ще влезе. Опита се чай с мед да се предлага студен, в бутилки, но българските технолозите не можаха да направят така, че да има висока трайност продуктът, без да се слагат консерванти вътре. Затова идеята е да се предлага като натурален мед”, коментира за Общинското радио Тодор Найденов, председател на Пчеларски съвет Велико Търново.
Кремена Крумова – Попова