Здравеопазване

Медици протестираха за по-високи заплати в областната болница във Велико Търново

Десетки медици от областната болница във Велико Търново днес излязоха на протест пред здравното заведение с искания за по-високи заплати. Той бе подкрепен от КНСБ, който стартира на 19 октомври протестна кампания под мотото „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“. Възнагражденията на лекари, сестри и санитари са значително по-ниски след отпадане на ковид добавката през април. През август те са получили с около 500 лева по-ниски заплати дори и от предходния месец. Възнагражденията са доста под договорените в основния Колективен трудов договор, според който стартовата лекарска заплата трябва да е 2000 лева.

На този етап обаче няма средства, с които лечебното заведение да изпълни параметрите на КТД. Приходите му през първото шестмесечие на тази година са намалели с над 3 милиона лева в сравнение с първите 6 месеца на предходната, заради отпадане на ковид плащанията. По-малко са и пациентите. В същото време разходите са увеличени драстично, поради инфлацията и по-високите цени за консумативи и горива. „Ако трябва да се изпълнят исканията за заплати по КТД, 90 процента от бюджета на областната болница трябва да отиде за това, което ще постави в невъзможност извършването на дейностите й. За момента сме изрядни към доставчиците, макар че не сме на печалба“, коментира след протеста д-р Красимир Попов – изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

От КНСБ ще настояват възнагражденията да достигнат минимум началните основни месечни заплати, заложени в действащия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, увери Пламен Радославов – заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

Повече за протеста ще научите в следобедната програма на Общинско радио Велико Търново.

Даниела Лазарова