Култура

МДТ представя мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” на фестивал в София

МДТ „Константин Кисимов“ ще се представи в първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, който беше открит с грандиозен концерт-спектакъл на 25 юни. Артистите от великотърновския театър ще участват във фестивалната програма с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“.  Спектакълът ще се играе на 4 юли от 20 часа на специално построената сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в столицата.

Културният форум се организира от Музикалния театър в София с подкрепата на Столична община и има амбицията да представи  най-доброто в музикално-сценичния жанр, създадено не само у нас, но и зад граница. Акцент в първото издание на фестивала са жанровете на мюзикъла и съвременния балет.

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” е сред най-обичаните заглавия в афиша на великотърновския театър. Либретото е създадено по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечко Таралежков. Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ първи в България постави „Криворазбраната цивилизация” като мюзикъл.

В постановъчния екип участват гост-режисьорът Борис Дюлгеров, който е автор и на сценария, сценографът на театъра Лидия Къркеланова и диригентът Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, а корепетитор – Росица Тарапанова. „Криворазбраната цивилизация“ е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на театъра. Ролята на Хаджи Коста изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената ще излезе Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.

„В мюзикъла всеки един от героите е колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, която в много случаи е поставена на фолклорна основа, но присъстват и елементи на навлизащите модерни за времето си европейски танци. Включени са и хорови напеви от българския фолклор, търсейки един общ художествен израз, за да внуши посланията на времето, на епохата, с препратка към днешния ден“, обяснява директорът на театъра Васил Вълчев.

Той допълни, че драматургичният конфликт в ,,Криворазбраната цивилизация” се изгражда в противопоставянето на родно и чуждо, като всеки от героите има своя собствена представа за българското и европейското. Пречистващата сила на смеха е в основата на изобличаването на псевдоевропейските маниери. Комичните ситуации преминават в остро саркастично изобличаване на човешките слабости.