Денят

МГЕРБ – В. Търново с разяснителна акция срещу трафика на хора

Представители на областната организация на МГЕРБ – В. Търново проведоха информационна акция по повод 18 октомври, когато се отбелязва Европейския ден за борба срещу трафика на хора.

В самия ден, във Велико Търново, Г. Оряховица, Свищов и Полски Тръмбеш младежи раздадоха стотици информационни брошури, специално изготвени с цел превенция по инициатива на МГЕРБ – София. Освен основни данни, в брошурите са посочени горещите телефонни линии, на които потърпевши могат да търсят съдействие, а също да бъдат подавани сигнали при подозрение за трафик на хора, или сходни ситуации.

Експлоатират се лица от всички възрасти, както жени и мъже, така и деца, и на практика всеки може да попадне в капан. Това обясняваха младежите, докато раздаваха листовки на своите съграждани. Трафикантите си служат най-често с измамни обещания за охолен и лесен живот, но често използват и принуда, или злоупотреба с уязвимо положение на жертвата. Целта е сексуална или трудова експлоатация, често и принудителна просия.

„Трафикът на хора, като вид организирана престъпност е явление, за което хората и най-вече младежите сякаш не знаят и не се замислят. Затова нашата цел е да информираме. Информираността е превенция“, коментира областният координатор на МГЕРБ – В. Търново Георги Недев, който също участва в разяснителната кампания.