Полиция

МВР: Внимавайте с крадци и телефонни измамници по празниците

МВР отчете няколко пункта, по които гражданите трябва да внимават през предстоящите празници, по време на брифинг в ГД „Национална полиция“.

Джебчиите, крадците и телефонните измами са едни от опасностите. Полицията препоръчва на гражданите да не съхраняват в себе си или в жилищата си големи суми пари и ценности. Както и да не казват на голям кръг лица дали ще отсъстват от вкъщи. Също така да не дават пари на непознати, поискали им ги по телефона, а ако е някой техен близък – първо да проверят дали наистина той е човекът, който им е звъннал.

По отношение на пиротехническите изделия е засилен контролът на местата, където те се продават и използват. От полицията напомниха, че трябва да се ограничи достъпът на деца до пиротехника, както и да се следват указания за използването на такива пособия. Миналата година, по време на празниците, са извършени 5600 проверки в страната и са установени 30 нарушения, а 26 от тях са за неправомерна търговия на пиротехнически изделия. 19 души са били ранени при използване на пиротехника.

1846 ресторанта и хижи в страната, както и 379 храма са проверени по линия пожарна безопасност. Извършени са инструктажи на персонала. Около Коледа на 222 места 1580 пожарникари и спасители ще бъдат готови да окажат съдействие при нужда.

От гранична полиция препоръчват на фирмите, организиращи туризъм през почивните дни, да се съобразят с трафика на КПП-та. На всеки два часа на електронната страница на МВР и гранична полиция ще се обновява информацията за натовареността на пунктовете.