Любопитно

Масон ли е бил Колю Фичето?

Има няколко книги и много легенди по темата, но до този момент категорични  доказателства за личност от Българското възраждане, която е била посветена в масонството, има единствено за Георги Сава Раковски, категоричен е прекия потомък на Колю Фичето  – Константин Фичев.

В нашето семейство смятаме, че е невъзможно Никола Фичев да е бил масон. Може би тази идея идва от обстоятелството, че той е силно приближен до Мидхат Паша, след построяването на моста при Бяла. Пашата е със западноевропейско образование, най вероятно е да е бил масон. Навярно от там идва и тази идея за Колю Фичето като масон. Аз познавайки го през родовите ни спомени, като ревностен православен християнин, такива хора познавах и като дете – 90 % от хората през Възраждането са били такива, просто не си представям, че е възможно той да се обърне към масонството. Смятам, че дори би се обидил, ако някой го нарече по този начин. Сега, нищо не бива да се изключва на 100 %, понеже документи няма, но когато има някакво твърдение, то следва да се докаже, а не обратното”. Това сподели за Общинското радио Константин Фичев.

Ликът на Първомайстора на родната архитектура бе отпечатан на лицевата страна банкнотата с номинал 2000 лв, емисия 1994 г., редом до емблематичните му градежи – Стамболовия хан и черквата „Св. Св. Константин и Елена”, но на преден план се открояват символите на свободното зидарство, преплетени в златен герб. В своя статия авторът Спас Ташев твърди, че „Най-ясно връзката между масонството и българските строители проличава в семейния герб на уста Кольо Фичето. Гербът представлява прав ъгъл отдолу, пергел отгоре, разположени по характерния начин за степен калфа, а в средата е поставена лилия, от която се спуска отвес и излизат настрани чук и мистрия”, изобразен на въпросната банкнота. Само че, оказва се – нито един член на семейство Фичеви, не знае за съществуването на този герб. Автор на проекта е графикът Кирил Гогов.

Други автор твърди, че Фичев е международно признат от масонските ложи, като прилага в доказателство, моста при Бяла, изобразен според него на гърба на банкнотата от 20 евро. Всеки, който е виждал тази банкнота знае, че това не е мостът при Бяла. Двете съоръжения дори не си приличат, а изобразеният мост наподобява  повече Дряновския. Всеки, който е запознат с ценностите на Европейския съюз знае, че прозорците и мостовете, изобразени на общата валута не представляват реално съществуващи архитектурни съоръжения, а символи. Те са дело на австрийския художник Роберт Калина, нeговите графики проследяват седем епохи от развитието на Стария континент. Готическият прозорец и мостът са хипотетични примери на тази архитектурна ера.По случай 215-годишнината на Фичев в Дряново, като своеобразен завършек на програмата бе прожектиран филма „Фичето“ на режисьора Добрин Керестелиев, създаден със съдействието на Обединена Велика Ложа на България и Масонска ложа „Уста Колю Фичето. Но единствената връзка на Първомайстора със свободното зидарство, на този етап сочи Божидар Савов. Една от внучките на Първомайстора – Марийка (Мика) Савова Фичева е майка на Сава Иванов, чиято биография е публикувана в книгата „100 известни личности от българското масонство”.  Представянето се състоя през октомври в търновската библиотека.