Култура

Марин Бодаков представя „Мечка страх“ на Фоайе на книгата с автограф

„Това са стихотворения, които търсят език за неназовимото. Които карат нагнетеното мълчание да проговори. Които заекват на самите себе си и ни позволяват да ги чуем. Без да дообясняват нищо. Натрупват се навътре, вместо да се разгръщат навън. Избухват като имплозии. Вътре в елементарните частици на материята, които се намират едновременно навсякъде и никъде. Защото са всъщност енергия. Не се улавят от дебнещия разсъдък, а само от освободилото се от него шесто чувство. Не търсят читател, за да го убеждават в някакви открити от тях истини. Както заобленият камък не търси ничий поглед. Просто съществува. Поезията, казва Карл Сандбърг, е дневник на морско животно, което живее на суша, а иска да лети във въздуха.

Струва ми се, че поетът Марин Бодаков все повече се отдалечава от нас. И със самото си отдалечаване ни тегли след себе си. Там, накъдето е тръгнал, пътни знаци няма“ С тези думи, изданието представя Александър Шурбанов. В рамките на третото Фоайе на книгата с автограф, което се открива половин час преди началото на Международната борса „Културен туризъм“, 50 издателства пристигат в старата столица, за да представят най-новите си и най-популярни заглавия на книги. Акцентът ще е върху търновските автори.

Роденият в Търново Бодаков фин поет и журналист от славния вестник „Култура“, преподавател и баща, агент на добрите сили и творец не просто във, а на съвременната ни култура, „объркан и всеотдаен“. Така го определя независимата онлайн-платформата за култура „Тоест“. В четвъртък авторът ще представи стихосбирката „Мечка страх“, заедно с литературния критик Силвия Чолева. Събитието ще се проведе в читалнята на РНБ „П. Р. Славейков“.

Снимка: FB