Култура

Марина Чамуркова с фотоизложба за рождения си ден

Фотоизложба с 40 портрета на канава представя Марина Чамуркова. Експозицията, посветена на 40-годишнината на фотографката, се открива от 18 часа утре в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Актьори, художници, приятели, музиканти, деца и общественици са в центъра на снимките. Ден преди рождения си ден, Чамуркова бе гост в студиото на Общинското радио. „Това, което ще види търновската публика, по-скоро е връщане към миналия век, защото портретите на хората, които са се правели тогава, са изглеждали горе-долу по този начин. Не смятам, че това е нещо ретро. Смятам, че това е класика и че по този начин трябва да се случват тези неща”, коментира усмихнатата фотографка.

Кметът Даниел Панов, заместник-градоначалникът Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов са малка част от включените в проекта личности. „Хората говорят, че 40 години не се празнуват, аз лично не вярвам на такива неща. Последните 22 години живеех в София. Затова реших, че мога да имам друг повод да събера приятелите и да си прекараме чудесно, весело, прекрасно”, допълни Чамуркова.

Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

В експозицията й са включени портрети на актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, които преди години е снимал дядото на Марина – Алеко Чалъков. При дядо й те са изобразени в роля, от сцената на търновската културна институция. При Чамуркова те са в своя естествен, житейски образ, обяснява ни фотографката. В изложбата си тя включва още портрети на свои приятели – хора, които не са толкова познати на търновската аудитория, но с които е работила през годините. „Във времето съм снимала страшно много хора. Смятах за тази изложба да събера просто портрети, които съм правила във времето назад. Но през тази година, в която живея в Търново, все по-често срещам познати лица. Половината включени в изложбата снимки са стари, а другата – портрети, снимани през последната година – годината ми във Велико Търново”, каза още Марина Чамуркова.

Снимките от изложбата й ще се продават, а 20 % от всеки закупен фотос ще се даряват за лечението на Миглена Обрешкова Нечева. Кампанията за детето е инициирана от Административния съд във Велико Търново.

Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов“
Снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов“