Култура

Марина Чамуркова стана ментор по фотография на великотърновчета

Детско фото лято организира великотърновската фотографка Марина Чамуркова. Три поредни съботи и недели малчугани от 8 до 13 години се разхождат заедно с нея, с фотоапарати в ръце, из търновските улици, и търсят интересни кадри. Вече изминаха два уикенда, предстои един – последен, на 21 и 22 юли. „Желанието ми е да им покажа по различен начин как могат да виждат нещата около нас. Целта ми е не да снимаме пейзажи и това, което те са свикнали да виждат. Давам им конкретни задачи, да търсят и да се оглеждат. Смятам, че се справят много добре, надявам се да им е интересно. Всички деца са със собствени фотоапарати, всички снимат на автоматични режими, много са малки още, за да влизаме в подробности. Идеята ми е да ги запаля по фотографията и след това ако имат желание да се развиват в тази сфера, ще им помагам, с каквото мога”, сподели за Общинското радио Чамуркова.

Идеята да организира детска фотоакадемия за децата на Велико Търново прилича на творчески мини протест, напук на всеобщото мнение, че едно време е имало много кръжоци, а днес такива няма. И да опровергае твърдението, че децата само скучаят и нищо не правят.  Фотографката допълни, че първичността на децата е нещото, което може да научи нас, възрастните, да бъдем по-добри хора и професионалисти.

Деца от 8 до 13 години посещават школите, средно по осем в уикенд. Според Чамуркова, най-подходящата възраст за изпълнението на задачите, които дава на своите възпитаници, е между 10 и 15 години. Програмата в първия ден включва улица „Гурко” и пътя до крепостта Царевец. Неделите творците посвещават на Самоводската чаршия и Варуша.

Част от снимките от детската фото школа това лято ще бъдат експонирани в изложба върху паната пред Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през август. В края на летния месец ще бъде организирана още една изложба край паметника на Асеневци, в която ще бъдат включени по-малки, но по-разнообразни изображения от творческия процес. Целта на Марина Чамуркова е летните школи да се превърнат в традиция в старата столица и да се намерят спонсори, за да бъде отпечатан албум със снимките на малките фотографи и техния наставник.

Разговора с Марина Чамуркова може да чуете утре, 19 юли, в рубриката „Имате думата“ след новините в 10, на 98 FM.

снимка към публикацията: Марина Чамуркова, личен архив, Фейсбук