Здравеопазване Образование

Мандала от зеленчуци си направиха четвъртокласници

„Не яж „боклуци“, яж зеленчуци“! Това бе мотото на проведения Ден на революция в храненето в Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ – Велико Търново. Учениците от  група за целодневно обучение при 4 „в”, „е” и „ж” класове, с учител Росица Радева, създадоха кулинарна работилница и направиха красива мандала от зеленчуци.

Децата научиха интересна информация за ползата от зеленчуците и влиянието им върху здравето и самочувствието им. Замислиха се с каква храна се хранят и защо не трябва да се изкушават от лъскавите опаковки и примамливите реклами.

Редовният прием на „junk“ храна, включително газирани напитки със захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килограми към ежедневния калориен прием в детската възраст, води до проблеми с концентрацията и понижава резултатите по математика и литература.

Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци.

Четвъртокласниците научиха, че зеленчуците са източник на много полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (А, С, К, Фолиева киселина и др.) и микроелементи. А дневният прием на плодове и зеленчуци трябва да е между 300 и 400 грама в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

Най-интересното на децата бе, че разбраха колко лесно и бързо могат сами да си приготвят нещо вкусно и полезно за хапване.