Здравеопазване

Май месец е пикът на кърлежите – как да предпазим себе си и децата

Високи, неокосени треви, влажно и топло време – любимият сезон на кърлежите. Ухапването от кърлеж само по себе си не е страшно, а случаите, в които се предават заболявания от тях са по-скоро редки, но за сметка на това се лекуват сериозно и продължително, съобщава Променливото време може и да не ни харесва, но за кърлежите то е рай, влагата и топлината улесняват развитието им. Най-застрашени са децата. Поради ниския си ръст и вроденото им любопитство те се завират по храсталаците в паркове и градини и стават лесна плячка на кръвосмучещите гадинки. Не всяко ухапване обаче означава, че детето ще се разболее от някоя болест. Заразени са около 1/4 от паразитите. За да се пренесе заразата, кърлежът трябва да е смукал кръв поне 24-48 часа, преди да е забелязан. Затова е много важно той да се извади веднага.

Основните болести, пренасяни от тези паразити, са лаймската болест, марсилската треска и кримската хеморагична треска. Последната се среща предимно при възрастни, работещи с животни. Освен чрез ухапване, човек може да се зарази и при размачкване на кърлежа, например при почистването на кучето. Единственият начин да се разбере има ли опасност от заболяване при ухапване от кърлеж, е паразитът да се изследва в паразитологична лаборатория след изваждането му.

Как да предпазим децата от кърлежите

Не позволявайте на децата да играят в тревата, където се знае, че има кърлежи.

Осведомете се дали кварталната градинка, където се разхождате, е напръскана с препарати срещу кърлежи.

При разходка в тревисти и гористи местности облечете подходящо децата: дълги ръкави и крачоли, завързани накрая или вмъкнати в чорапите, за да не влизат паразитите под дрехите; бели чорапи и светли дрехи, за да се забелязват лесно кърлежите. По време на разходката детето трябва да се проверява на всеки 2-3 часа за кърлежи. Това е времето, през което паразита си търси подходящо място да се впие в кожата. Предпочитаните от него места са слабините, подмишниците, краката, главата, но може да се забие навсякъде, дори в ухото и в половите органи. След разходка в тревиста местност дрехите се изпират, а детето щателно се преглежда. Понякога кърлежът е толкова малък, че изглежда като точковидна бенка.

Домашното куче трябва да се почиства редовно от паразити, но винаги с ръкавици. Иначе рискувате да се заразите при смачкване на кърлежа по невнимание. Дръжте детето далеч от бездомните кучета.

За по-голяма сигурност могат да се използват продаваните в аптеките репеленти – препарати, с които се обработват дрехите на детето и се отблъскват паразитите. Ако въпреки взетите мерки, се забие кърлеж в кожата на детето, той трябва бързо да се извади. Това ще направи най-добре медицинско лице.

Кога „излизат“ кърлежите ?

Кърлежите стават активни със затопляне на времето, още през месец март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни. В края на април и особено през май условията са най-благоприятни и тогава отчитаме бум на ухапаните от кърлежи. През летните месеци, поради значителните горещини и оскъдните валежи (кърлежите „обичат“ влажни и топли места) активността на кърлежите намалява, за да се увеличи отново в края на август и особено през септември. Всъщност става дума за преминаване на кърлежите от една фаза в друга, например от ларва в нимфа и от нимфа във възрастен екземпляр – например ако е достигнал до нимфа през пролетта, през есента вече е възрастен екземпляр. На всеки един от стадиите си на развитие кърлежът еднократно кръвосмуче. Това му е достатъчно, за да премине в следващия стадий, когато отново ще има нужда от еднократно кръвосмучене.

Докога у нас в тревите има кърлежи ?

На практика през цялата година в тревите и въобще на земята има кърлежи. Когато настъпят благоприятните за тях условия, те изпълзяват нагоре по стъблото на тревата, по храсти и дори дървета. Тези кърлежи по принцип се изхранват от горските и полски животни, основно от мишевидните гризачи.