Култура

Майсторът на 115 купола и камбанарии инж. Христо Пашов с юбилейна изложба във Велико Търново

Изложбата „50 години към висините” откриха в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” днес. Авторът инж. Христо Пашов е майстор на 115 купола и камбанарии в храмове не само във Велико Търново, но и в Габрово, Свищов, Елена, Лясковец. Снимковият материал на почти всички обекти, на които е работил през годините, е подреден във фоайето на търновската библиотека. „Изложено не е всичко, което съм направил, но основното е налице. Най-много се гордея с търновските храмове. Първият, на който съм работил, е през 1981 г. – Патриаршеският храм „Св. Възнесение Господне” на Царевец. След това – „Св. св. Константин и Елена”, а през 2009-2010 г. – „Св. Възнесение Господне” в Руските гробища. Това са върховите обекти. Единственият храм, в който не съм работил във Велико Търново, е „Св. Марина”, сподели Христо Пашов.

Какво още каза той – чуйте в прикачения звуков файл.

Инж. Христо Пашов е роден във Велико Търново. Започва работа като строител-тенекеджия през 1959 г. Занаята научава от баща си – майстор Стефан Пашов. През 1967 година започва работа по църковните обекти на Великотърновската света митрополия, в годините, в които владика е дядо Стефан. През 1971 г. Пашов завършва строително инженерство във ВИАЗ-София. След това започва работа в Строителен комбинат „Кремиковци”. През 1985 г. Пашов издава единствения в България наръчник за тенекеджийството. В момента майсторлъка на своя баща овладява синът му Тихомир.

Приятели, колеги и близки присъстваха на откриването на експозицията в днешния ден. Водосвет за здраве отслужи отец Асен.