Култура

Майсторски клас по оперно пеене с Красимира Стоянова предстои във Велико Търново

Първо международно издание на Майсторски клас по оперно пеене с примата Красимира Стоянова организират Сдружение СИЛАНИЯ и Община Велико Търново. То ще се проведе от 21 до 23 август в старата столица. Майсторският клас е отворен за участници от 20 до 35 годишна възраст. Кандидатите ще се одобряват лично от Красимира Стоянова, като за целта трябва да изпратят видеозапис с ария по избор на адрес: stoyanovs@gmx.net. Крайният срок е до 1 юни.

Подбраните кандидати трябва да изпратят формуляра за записване, който ще получат от организатора, на е-мейл: mihovad@gmail.com и таксата за участие. Краен срок за получаване на заявките и таксите е 31 юли.

Преподавател в Майсторския клас ще е оперната прима Красимира Стоянова, а корепетитор Вяра Шуперлиева. Майсторският клас ще се проведе в Конферентната зала на х-л „Премиер“ и в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. При евентуална промяна на датите на провеждане, свързана с CoVID-19, всички участници ще бъдат своевременно уведомени.

Събитие е част от  културния календар на Община Велико Търново, Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ – проект „Сцена на вековете с поглед към бъдещето“

Красимира Стоянова е родена във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище “ Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивска филхармония, Академичния оркестър при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър.

Своя професионален дебют като оперна певица прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 година в Софийската националната опера, където през следващите 4 години участва в новите постановки на оперите „Сватбата на Фигаро“, „Идоменей“, „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, „Еврейката“ от Халеви, „Гуарани“ и „Фоска“ от Гомес. След успешен дебют  в Щаатсопер Виена през 1998 г. е ангажирана в ансамбъла на театъра, където от 1999 до 2003 е щатна солистка. От есента на 2003 до момента е постянен гост – солист там. В същия театър участва в новите постановки на оперите „Фалстаф“ / Аличе, „Ле Вили“ / Анна, „Отело“ / Дездемона, „Дон Карлос“ / Елизабета, „Ариадне от Наксос“ / Ариадне, „Русалка“, а освен това пее в спектаклите на „Травиата“ / Виолета, „Бохеми“ / Мими, „Палячи“ / Неда, „Турандот“ / Лю, „Хофманови разкази“ / Антония, „Сватбата на Фигаро“ / Графиня, „Дон Жуан“ / Донна Анна, „Симоне Боканегра“ / Амелиа, „Еврейката“ / Рашел и др. През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щаатсопер Виена.

Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни къщи и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др.

След дебюта й през есента 2001 г. в Метрополитън опера в ролята на Виолета в „Травиата“ от Верди следват през годините до сега спектакли на „Турандот“ и „Бохеми“ от Пучини, „Дон Жуан“ от Моцарт, „Отело“ и Аида от Верди, „Палячи“ от Леонкавало и „Кармен“ от Бизе. През лятото на 2003 г. с ролята на Антония в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах дебютира на Залцбургския фестивал, където през годините пее в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс. През 2014 г. пее в посветената на 150-тата годишнина от рождението на Рихард Щраус постановка на „Кавалерът на розата“, която, след като има голям успех, е повторена и през лятото на 2015 г. На същия фестивал през 2016 г. изпълнява главната роля в нова постановка на операта “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус.

Пак там през 2017 предстои концертно изпълнение на „Лукреция Борджиа“ от Доницети, както и песенен рецитал. Работила е с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинг, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др. Красимира Стоянова е записала 4 компакт диска с оперни арии към звукозаписна компания „Орфео“, наградени с различни престижни награди – „I palpiti d’amor“ – с диригент Фридрих Хайдер „Slavic opera arias“ – с диригент Павел Балев „Verdi“ – с диригент Павел Балев “Verismo“ – с диригент Павел Балев И четирите диска са с Мюнхенски радио оркестър. Към Музикална къща „Гега Ню“ е записала диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини.

Има издадени дискове от концерти с нейно участие с оркестрите на: Баварското радио, Чикагски симфоничен оркестър, Концертгебау, Виенски симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр. Издадени са DVD с нейно участие: „Еврейката“ от Халеви с Щаатсопер Виена „Отело“ от Верди с Театро Лисео Барселона „Евгений Онегин“ от Чайковски с Нидерландска опера Амстердам „Евгений Онегин“ от Чайковски с Краска опера Ковънт Гардън Лондон „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал. “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал “Реквием“ от Верди с Оперен театър Цюрих Камерната музика е изключително обичан жанр от Красимира Стоянова.

Имала е песенни вечери в Карнеги хол Ню Йорк, Щаатсопер и Музикферайн Виена, Опера Бастий Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера Мюнхен, Миланската Скала, Оперния театър в Цюрих, фестивал “Пиано Екстраваганца“ в София, фестивал“ Вечери в Балабановата къща“, фестивал “Мартенски музикални дни“.