Денят

Майсторките от „Седянка” организират до Коледа благотворителен базар

 Коледен благотворителен базар на занаятите организира всеки ден до 25 декември сдружение „Седянка” във Велико Търново на втория етаж в бившия комплекс „Славяни”. Тук всеки желаещ може сам да си изработи коледни украшения под вещите напътствия на сръчните дами от „Седянка”, всяка от които владее по няколко занаята. Самите те в малката и уютна работилница сбъдват желания и мечти, наричат за здраве и благополучие. Всяка от присъстващите изработва в момента и изделия, като с удоволствие споделя тайни от занаята си.

Основен вдъхновител на творческия процес в „Седянка” и нейния базар на занаятите е д-р Любка Любенова, известна майсторка на дантелата, шевицата, плъстенето, а вече и на тъкането. Намеренията на дамите са да предадат Коледния си дух чрез своите изделия на всички малки и големи, които идват на базара. И да покажат на желаещите как могат да го вплетат в изработените от тях сувенири. Сетивата се радват на цялата разнообразна красота, направена от майсторките – изделия от фриволите, калоферска дантела, разнообразни бижута с различни техники, включително и плетени, красиви предмети от царевична шума и направени с плъстене на вълна…

  Към майсторките от „Седянка” могат да се присъединят и колеги от други занаяти. А каузата е благотворителна. Да се помогне на дами от ателието с хронични заболявания, които имат нужда от средства за лечение.