Денят Любопитно

Великотърновка с призив да не завързваме мартеници на магнолията до Пощата

Няколко дни след първа пролет и Благовещение, повечето от нас вече са закачили своите мартеници на цъфнало дръвче. С вярата, че по този начин спазваме красивата традиция да се помолим за здраве, благоденствие, плодородие. Но замисляме ли се достатъчно дали не пристягаме много червено-белите конци, дали клоните на дръвчето не се нараняват, дали то е декоративно или плодно? Всички тези въпроси ни накара да си зададем разговорът с Десислава Йорданова.

Великотърновката инициира кампания за премахване на мартениците от красивата магнолия в близост до Пощата в центъра на старата столица на 25 март. Тогава тя, заедно със свои приятели, отстрани закачените от старостоличани символи за здраве. „Аз, а оказва се и много други хора, смятаме, че тези мартеници пречат на дървото. Някои от тях са закачени по новите пъпки, пристегнати са по младите клончета. Така те започват да ги деформират. Според мен е грозно да изглежда по този начин дървото, превърнало се в емблема за Велико Търново. Освен това, мартениците се закичват на плодни дръвчета, а магнолията е декоративна”, обобщи позицията си Десислава.

Тя е родена във Велико Търново и отдавна се дразни на начина, по който изглежда красивата магнолия след настъпването на пролетните дни всяка година. „Винаги ми е идвало да отрежа мартениците, но чак сега успях да преодолея този страх какво ще кажат останалите. Установих, че много хора мислят като мен. Дори сме се обърнали към Общината, надявам се да ни помогнат с една обозначителна табела със снимки как е изглеждало дървото преди и след почистването. Така ще се помолят гражданите да не продължават да закачат своите мартеници на магнолията”, допълни Деси.

А ето и целият разговор с Десислава Йорданова.