Култура Община

Магията на индийските танци завладява Велико Търново

Великотърновци и гостите на града ще се потопят в магията на индийските танци, които ще бъдат представени от световноизвестни изпълнители. Това ще се случи на 16 август, сряда, от 19,00 ч. в Летния театър, където ще се проведе събитие от Дните на индийската култура у нас. Входът е свободен.

Проявите се организират от Индийския съвет за културни връзки , Посолството на Индия у нас, Индологическа фондация „Изток-Запад“, асоциация „Индия“, с активното съдействие на Община Велико Търново. Концертът във Велико Търново е посветен и на националния празник на Индия, който се отбелязва на 15 август.

Освен в духовната и историческа столица, световните танцьори ще гостуват само в още четири от големите градове в страната – София, Пловдив, Бургас и Варна.

Публиката в Летния театър ще аплодира грациозните изпълнения в най-популярните стилове на индийския класически танц – катхак и одиси. На сцената ще се изяви една от най-добрите изпълнителки в областта на индийския класически танц катхак Лина Малакар Видж, която танцува от около две десетилетия.

През годините Лина има многобройни изпълнения на престижни фестивали в Индия и извън страната. Участвала е в международни танцови фестивали в Близкия изток, Шри Ланка, Испания, Бразилия, Непал и Лондон…

Тя провежда семинари по кат хак и изнася лекции демонстрации в страната и чужбина. Дава уроци за начинаещи и напреднали танцьори в своята танцова школа.

Катхак е известен със стъпките и движенията си с крака, като звънчета на глезените на танцьорите разкриват звуково измерение с несравнима грация. Индийският ударен инструмент табла указва основния ритъм. Това е смесица от народни танци – драми, и разработени храмови и дворцови танци, популярни през XVI-XVIII в.

Във Велико Търново ще танцува и видната представителка на стила одиси Шармила Мукерджи.

Одиси е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете на Одиша, Източна Индия. Той се отличава с лиричност и чувственост. Изпълнителите на танца одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим. Танцът одиси е известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги.

Пред великотърновци ще покаже своите невероятни умения и Катя Тошева – единствената българка, която танцува професионално индийски танци, посочват организаторите.