Култура

Магията на дърворезбата, шевицата и ажурното плетиво показва изложбата „Съзвучия“

Магията на дърворезбата, шевицата и ажурното плетиво показаха в обща изложба в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” трима творци от Велико Търново – о.з. полковник Евгени Пенчев, журналистът Мила Милчева и майсторката от Самоводската чаршия Миглена Чаталова. Кръстиха я с красивото име „Съзвучия” и тя „затрептя” пред погледите на посетителите при откриването й вчера, 14 септември.

122 творби подредиха авторите в експозиция, умело съчетала цветове, майсторство и пластика. Сред тях около 25 цветни шала, десетки пана с дърворезба и шевици, гребени, форкети и дървени бижута с бродерия. Работите носят различни символи. Използвани са чипровска шевица, дупнишка и кюстендилска везба, софийски шевици, а дървените материали са орех, липа, чимшир, еленов рог и др. Тримата творци работят почти непрекъснато от началото на годината, за да успеят да създадат всички красоти, които да покажат в съвместната си изложба. „Преди време Мила ми прави интервю за моята работа, след това аз разбрах за нейното хоби – бродерията и така й предложих да направим някой ден обща изложба. Дойде този ден. Тя покани и полковник Евгени Пенчев с неговите красиви изработки от дърво. По време на работата си, ние не сме договаряли. Никой не знаеше какво работи другият. И се получи”, усмихва се Меги. Тя се представя с над 20 ажурни цветни и ефирни шала.

„Ажурнатна техника малко хора я правят в момента, защото става много бавно. Но на мен много ми харесва и я правя с удоволствие. За мен тъкачеството е моят живот, съдба, а вече смятам, че е и благословия. Дар от Бога. Занаятът те обича и ти го обичаш”, допълва изкусната майсторка тъкачка от Самоводската чаршия.

Мила Милчева показва изработки – шевици, които досега не е правила. Съчетава ги и умело и красиво с дървените пластики на о.з. полковник Евгени Пенчев. „Всяка шевица има отделно послание. Това е море от познание и се крие много символика.  Най-трудна за изработка, много сложна, но и красива е Дупнишката шевица. Искаме да дадем на хората, които посетят нашата изложба много позитивна енергия, доброта, красота, хармония. Обичам да казвам – брод, бродирам, пренасям се в други пространства, влизам в други портали. Напред, назад във времето, нагоре и надолу. През багри и закодирани символи в търсене на съвършеното съзвучие”, казва Мила Милчева, за която изложбата е втора съвместна.

Дървени гребени в средновековен стил, шноли, фуркети за коса – това са произведенията на изкуството, изработени от полковник Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ „В. Левски” – Велико Търново и дългогодишен член на дружество „Традиция”. В свободното си време той обича да пътува и да посещава различни исторически забележителности, колекционира старинни оръжия. Занимава се и с дърворезба.

„Занимавам се с дърворезба от години. Преди време един приятел ме помоли да му направя гребен за участие във фестивал и тъй като всеки един средновековен човек е имал такъв, аз му изработих. Остана малко дървен материал и реших да го използвам. Започнах да разглеждам в интернет за интересни украси. Попаднах на образ на гарван, който направих на шнола. Тях украсих с камъни. Така направих около 30 шноли и 10 гребена в различен стил – романски, византийски, скандинавски”, разказа и полк. Пенчев. За него изложбата „Съзвучия“ е дебютна. В нея участва и с различни дървени пластики.

Много гости уважиха откриването на експозицията вчера. От името на НВУ „Васил Левски, началникът на вуза бриг. ген. Иван Маламов поздрави тримата творци, един от които е о.з. полк. Евгени Пенчев. Поздравления поднесе и зам.-кмета на В. Търново Нейко Генчев, който подчерта, че събирането на трите приложни изкуства на едно място е чудесна идея. О. з. полк. Христо Драгозов от Шуменския гарнизон, който е възпитаник на великотърновското Военно училище и три пъти е влизал в образа на ген. Гурко при празничните възстановки във В. Търново, също приветства създателите на изложбата. Сред присъстващите бяха и много представители на местните институции.

Експозицията „Съзвучия“ в ИЗ „Р. Михайлов“ може да бъде разгледана до 14 октомври.