Култура Любопитно

Магичното Търново попадна в календар за 2021 година на известен фотограф

„Полет над родината” се казва най-новият и трети мнолистов календар за 2021 година на известния габровски фотограф Радослав Първанов. В него, в първия месец от годината януари намира място и едно от най-емблематичните места във Велико Търново – Царевец. Снимката е вечерна, зимна, снимана с дрон. Запечатана е от фотографа в началото на 2020 година.

Тя беляза началото на творческата ми година. Заснет е през януари. Затова реших да го сложа в същия месец за 2021 година. Началото й да бъде историческо, твърдо, сигурно и достатъчно силно, каквото е Велико Търново. След успеха, който пожъна първото издание на годишен календар с 24 заснети отвисоко забележителни места в България, реших и през следващата година да зарадвам своите приятели и почитатели с луксозен календар”, поясни младият будител и родолюбец.

„Полет над Родината“ – 2021 е тринадесетлистов стенен календар от България с размери 47см х 32см и е вертикално ориентиран за максимално удобство на потребителя. На всеки лист са поместени фотосите на три панорамни гледки от емблематични български места, заснети от дрон, а на всяка има календариум за поредния месец. Ще видите природни феномени, исторически забележителности, древни крепости, водоеми, планини, върхове и още прекрасни места в родината ни, за които сте чували, но може да не сте посещавали.

Родолюбието винаги е било водещо в дейността ми, затова предпочетох и този път предназначеният за вас продукт да бъде с опознавателен характер. В Национален прокет „Аз съм българка“ със средствата на фотографията избрах да разказвам за нашата култура, традиции и фолклор, залегнали в основата на българския дух, а чрез календара ще ви покажа малко познати вълшебни кътчета на България, привличащи с мистиката и очарованието си. Повечето от тях са   труднодостъпни, но това не бива да ви отказва да ги посетите и да се потопите на живо в тяхната пленителна и покоряваща красота. Предвид изобилието от фотоматериали, събрали се в работата ми през изтеклата година, реших да обобщя възможностите за избор, като предложа най-доброто за вариант на календара за 2021 година, включващи различни снимки. Сред тях  освен Велико Търново са и фотоси на Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“; Паметник на Свободата, връх „Свети Никола; Водопад Райското пръскало, Стара планина; Село Ковачевица; Язовир „Въча“; Мелнишките пирамиди и град Мелник; Залив „Болата“, Черно море; Седемте рилски езера, Рила; Завоят на река Арда, село Русалско; Рилски манастир „Свети Йоан Рилски“ и Соколски манастир „Успение Богородично„, разказва Радослав.

В календара има и конкретна информация за обекта, и координати.

Младият будител допълва още: „Вече десет години професионално се занимавам с фотография и винаги съм смятал, че трябва да споделям достъпното за мен с моята аудитория. Във фотографското изкуство е заложено професионалните тайни да остават скрити, но аз, напротив, смятам, че всеки желаещ трябва да получи възможност да се окаже на мястото на снимката, за да се почувства така, както съм се чувствал аз, снимайки кадъра. Според мен това е начинът да се изгради реалната и здрава връзка между фотографа и неговата публика. Дълбоко вярвам в мъдростта на Алековия призив „Опознай родината си, за да я обикнеш!“. Затова идеята на този календар, освен да дава точна информация за датите от календарната година, е да ви заведе на разходка из все още непознати за вас прекрасни кътчета от България, провокирайки ви да преоткриете за себе си нейните прелести, както и да събуди интереса на децата към красотите и историята на родната земя. Новите календари са с най-луксозен вид, изработени от висококачествени материали и мастила”.

Единичната  цена на календар е 10 лева. Може да поръчате своя календар тук във Формата за поръчка, чрез Фейсбук, като посетите раздела „Магазин“ или на лично съобщение във фотографската ми страница www.facebook.com/RadoslavParvanovPhotography, както и на имейл radoslav@parvanov.org.

Кремена Крумова – Попова