Община

Магистралата стига до Велико Търново през 2023-та, строежът на скоростния път Русе-Велико Търново започва още тази година

Автомагистрала „Хемус“ ще стигне до Велико Търново през 2023 година, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в старата столица. Министърът сподели още че през настоящата година започва строежа на скоростния път Русе-Велико Търново.

Министърът припомни, че през декември миналата година държавата осигури 1,350 млрд.  Лева за строителството на автомагистралата, която трябва да свърже София с морската ни столица Варна. „Средствата са целеви и те ще бъдат изразходвани само и единствено за магистралата“, сподели още Аврамова. След изграждането на участъка  до Велико Търново, от „Хемус“ ще останат още 90 километра, като ще се работи по проекта и финансирането за тяхното доизграждане. През месец април ще започне стоителството на първите три участъка, за които има изготвени проекти. Предстои възлагането и изготвянето на проекти и за оставащите участъци. Министър Аврамова посочи, че основната причина за забавянето на строежа са текущите в момента процедури по отчуждяване на терени частна собственост.

Осигурени са и 505 млн. лева за участъка от Русе до Бяла на скоростната отсечка Русе-Велико Търново. В момента се изготвят тържните процедури и ако няма обжалване строежите започват още до края на настоящата година. Евентуално забавяне по проекта се очаква отново заради усложнения с процедурите по отчуждяване. Петя Аврамова съобщи, че в момента се обмисля идея за даване на концесия на участъка от Бяла до Велико Търново и прохода Шипка. „Имаме такова предложение и в момента водим преговори“ – каза още тя. Сформирана е работна група, която подготвя предложения за промени в закона, които ще позволят процедурите по възлагане на проекта да започнат преди приключването на делата по отчуждаване.

Министър Аврамова бе в старата столица за публична среща, която е част от платформата „Европа в нашия дом“ и отговаря на въпроси за подобряване на инфраструктурата и облагородяване на региона.