Интервю Култура

Магда Борисова за нейните „Пиеси за деца”

„Да съхраниш детето в себе си, колкото може по-дълго, а най-добре – цял живот, е предимство. За твореца и не само. Магда Борисова притежава това предимство, отредено и́ сякаш още от времето, когато израства в театъра покрай майка си, дългогодишен драматург на МДТ „Константин Кисимов“  – Велико Търново. Тя завършва  право, занимава се с криминология и общинска политика, но писането на пиеси за деца си остава истинското и́ призвание. Според нея, право и литература не е чак толкова странна комбинация, особено като се има предвид, че такива именити детски писатели като Ран Босилек, Братя Грим и Шарл Перо също са били юристи.”

С тези думи започва преговорът на Виолета Тончева към книгата на Магда Борисова „Пиеси за деца”. В нея авторката е събрала десет от своите пиеси за деца. Някои са приложими и за куклен театър, а три от тях вече са поставени на сцената на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Първата пиеса в сборника – „Сън”, печели и националния конкурс за детска драматургия на Варненския театър през 2011г. Сега пиесата се режисира от Стоян Радев, а представлението се харесва както от малки, така и от големи. Магда е наблюдавала и репетициите на „Сън” – актьорите се забавляват, а работата върви леко.

„Когато темите са хубави, това се отразява и на актьорите, не само на публиката.”, сподели за Общинското радио Магда Борисова. Освен детски, тя пише и пиеси за възрастни, разкази и хайку. „Знаете, че творчеството е много странен процес, нещо те боде и не те оставя намира, докато не го излееш на белия лист.”, признава авторката.

Но кое е различно при писането за деца, сподели още Магда Борисова:

„Много е зареждащо да се пише за деца, но е и много отговорно, защото все пак тези деца трябва да бъдат научени на нещо. Може би, когато се пише за деца, трябва да се изпълнява препоръката на Оскар Уайлд, който казва, че изкуството трябва да показва живота не такъв, какъвто е, а такъв, какъвто трябва да бъде.”

За това свидетелства и Виолета Тончева в предговора към книгата: „Това, което Магда Борисова не пропуска да направи, е да подтиква към размисъл младия си приятел. Колкото по-рано научиш най-важния житейски урок – сам да стигаш до истините, а не да ги получаваш наготово, толкова по-добре. Мисловната провокация тя влага в думите, но най-вече в конфликтните ситуации, които противопоставят героите един на друг и открояват контрастите в сюжетната интрига. Тук чувството за хумор, достъпно за всеки според възрастта, внася своята фина добавена стойност към целия драматургичен ефект. С лекота тече диалогът, освободен от излишни подробности и така героите със симпатични имена, будещи забавни асоциации или подсказващи характера им, неусетно стигат до поуката. Театралната магия се е получила.”

Магда Борисова сподели, че би се радвала, ако сборникът и́ с пиеси достигне до по-голям кръг от читатели, а защо не и сред самодейни или ученически театрални школи. Тя е категорична, че в последните години интересът към литературата за деца е голям, въпреки навлизането на технологиите.

Какво още разказа за книгата си с детски пиеси чуйте от Магда Борисова в прикачения файл:

„Пиеси за деца” на Магда Борисова ще бъде официално представена по време на Нощта на театрите във Варна. Книгата вече е налична и в книжарницата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Автор на корицата е Ваня Панайотова.

 

Снимки: личен архив, ДТ „Стоян Бъчваров“