Култура Община

„Лято, кукли и приятели“ е официално открит и три месеца ще радва малки и големи

„На добър час“ пожелаха на първото издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ Нелина Църова, директор на Дирекция „Образование, туризъм и младежки дейности“ към Община Велико Търново и Веселин Василев, директор на куклен театър „Весел“ в старата столица.

В първата семейна събота на сцената на „Арт лято“, при паметника „Асеневци“, десетки деца и родители изгледаха с голямо удоволствие и с усмивка на лица пиесата „Пинокио“ на кукления театър – Хасково. Тя бе пресъздадена от двамата актьори Петър Влайков и Димитър Атанасов с много чувство за хумор, забавно и интересно. Бе оригинално и талантливо представен прочит на любимата за много поколения приказка.

Постановката е по Леонард Капон, сценографията и куклите са на Виржиния Петкова.

Вечната приказка е за Пинокио, малкото човече, издялано от голямо парче дърво. Среща препятствия по пътя си, но накрая намира отново своя любим баща – дон Петьо.

Следващата събота, 29 юни, малки и големи ще могат да гледат пиесата „Трите прасенца“ на Държавен куклен театър – Русе.

Реализацията на международен театрален фестивал е естествено продължение на идеята за представяне на детски спектакли и на открито. Програмирането на фестивалните заглавия в продължение на цялото лято дава възможност за привличане на нови почитатели на кукленото изкуство.

Предвижда се фестивалът да бъде ежегоден, без състезателен характер. Спектаклите ще се играят на сцена „Арт лято” до галерия „Борис Денев” при вход свободен за всички зрители. За първото издание на фестивала са селекционирани 2 чуждестранни и 9 български представления. Театралният форум ще се реализира от 22 юни до 31 август включително, всеки съботен ден, 11,00 часа.

При дъждовно време спектаклите ще се играят на сцената на читалище „Искра“ – Велико Търново.

Фестивалът се организира от Театър ВЕСЕЛ (Велико Търново) с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата на Република България.

        

Всички куклени театрални колективи получават за участието си грамота, плакет и рекламни материали.

Плакетът е дело на Лидия Къркеланова. Изобразява ръка с пет пръста с трите символа, подчертаващи името на фестивала –  лято, кукли и приятели.

Кремена Крумова – Попова