Култура Община

„Лято, кукли и приятели“ бе официално открит с „Направи го от сърце“ на гостите от Италия

„Щастлива съм да съм тук с вас, щастлива съм, че мога да открия най-жизнерадостното, най-веселото и най-красивото събитие в целия културен календар на Община Велико Търново“, поздрави днес деца и родители Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в местната администрация, по време на откриването на четвъртото издание на Международния куклен фестивал „Лято, кукли и приятели”. Църова прочетете и поздравителен адрес от името на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и даде официален старт на обичания куклен форум.

Веселин Василев, директор на театър „Весел“ и основен организатор на фестивала също приветства публиката и припомни основните правила за гледане на театър.

Фестивалът откри театър „Нина“ от Монополи, Италия с представлението „Направи  го от сърце“, с участието на Памела Мастророса. Спектакълът е създаден със стремеж да докосне сърцето на зрителя, да му подари добра мисъл, усмивка, мечта, да го развълнува и да му покаже, че и в обикновените предмети има живот. Едно послание за радостта да открием чудото на простите неща.

В три поредни месеца – юни, юли и август малки и големи почитатели на кукленото изкуство ще се насладят всяка събота на 13 спектакъла на цената на Арт лято до Художествената галерия „Борис Денев”. Сред другите чуждестранни гости са от Испания, Португалия, Румъния и Албания. За пореден път в програмата ще участват Държавните куклени театри от Русе, Варна, Пловдив, София и Силистра, както и театър „Мале мале” от София и Център за изкуства „За Родопите”.

Следващата събота, 11 юни от 11.00 часа театър „Арте“ от Букурещ, Румъния ще представи „Белият заек“.

„Вълкът и седемте козлета” ще поставят куклениците от Русе на 18 юни, „Балон  като слон” –  „Мале мале” е на 25 юни, „Принцесата и граховото зърно” – Албания е на 2 юли, „Пепеляшка” – Варна е на 9 юли, „Храбрият шивач” – София е на 16 юли, „Косе Босе” – Пловдив е на 23 юли, „Маша и мечока” – Силистра е на 30 юли, „Театърът на Дон Алберто” – Португалия е на 6 август, „Нарисувай ми човек” – Център за изкуства „За Родопите” е на 13 август, „Дядовата ръкавичка” – Испания е на 20 август. Фестивалът ще закрият домакините от театър „Весел” с най-новия си спектакъл „Русалка“ на 27 август.

В края на форума ще бъде избрано най-любимо представление чрез гласуване от публиката.

Театралната поредица е част от културния календар на Велико Търново и се провежда с подкрепата на Общината. Входът за всички спектакли от 11.00 часа всяка събота е свободен. 

Кремена Крумова – Попова