Община

Лятно училище по занаяти за малки и големи стартира на Самоводската чаршия

Лятно училище по занаяти за малки и големи стартира на Самоводската чаршия във Велико Търново. Обученията в ателиета и дюкяните на майсторите от  прочутата Улица на занаятите в Старата столица са финансирани, с подкрепата на Община Велико Търново, по програма на Министерство на културата за подпомагане в условията на пандемия.

Занаятчийските курсове за деца, граждани и гости на града са безплатни и ще са по програма разработена от съответния майстор-занаятчия, включваща теория и  практика. Целта им е да се насърчи интереса към традиционните български приложни изкуства и съхраняване и предаване на културното наследство на младото поколение.

Заниманията за деца на възраст от 10 до 16 години ще са по художествена обработка на дърво (Ателие Стойчеви); изработване на сладкарски  изделия, приготвяне на гюзлеми и сиропи (Щекерджийница и Сиропчийница); керамика и грънчарство (Грънчарска работилница и  Магазин за мъниста); дърворезба и художествена обработка на благородни метали (Ателие по дърворезба и Коюмджийска работилница); изобразително изкуство и пленер Рисуване (Художествено ателие); художествена обработка на кожа (Кожарска работилница);  медникарство (Медникар); изработване на изделия от кожа (Кожухарска работилница); изработване на художествени тъкани на хоризонтален стан (Тъкачница); обработка на метали – ножарство (Ножарска работилница); пекарство (Фурна); изработване на дървени пъзели (Ателие за художествена обработка на дърво).  Само за възрастни ще е училището  по винарство за любители във Винената къща.

Занаятчийските курсове ще са в рамките на 8 обучителни часа в малки групи, до 5 деца, при спазване на всички противоепидемични мерки.

С изделията, изработени по време на занаятчийското  училище, ще бъде организирана благотворителна изложба-базар в рамките на единадесетото издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите (20 – 26 септември 2021 г. ) за набиране на средства за фондация „Искам бебе“ и Програмата за асистирана репродукция на Община Велико Търново. По време на есенния празник на чаршията децата ще получат официално и своите сертификати за обучение от майсторите-занаятчии.

Подробности за обученията, график и заявки да участие са публикувани на

https://www.facebook.com/SdruzhenieSamovodskaCharshia

https://www.facebook.com/samovodskacharshiya/?ref=pages_you_manage.

Заявки за участие в Училище по занаяти на Самоводската чаршия се приемат на

samovodskacharshia2021@gmail.com