Денят Любопитно

Любопитни факти за 29 февруари

Високосните години се появяват за първи път преди около 2000 години, с преминаването от Римския календар към Юлианския през 45 г. пр.н.е. Какво не знаем за 29 февруари? Ето 13 любопитни факта за датата:

По света има около 4 милиона души, родени на 29 февруари. Това се равнява на около 0,06% от населението на Земята. Обикновено те празнуват своя рожден ден или предния ден, на 28 февруари, или на 1 март.

Шансът да се родиш на 29 февруари е приблизително 1 на 1500.

В книгата на Гинес е историята на норвежко семейство. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни високосни години.

През 1712 г., в Швеция 29 февруари пък е последван от 30 февруари, преди държавата да възстанови Юлианския календар.

В бившият Съюз на съветските социалистически републики (СССР) през 1930 и 1931 г. месец февруари се е състоял от 30 дни. После се отказали от тази продължителност. Куриозното е, че и до днес там има живи хора, които са родени на 30 февруари и никога през живота си не са могли да празнуват своя рожден ден на самата дата.

На 29 февруари жените предлагат брак на мъжете. През 1288 г. в Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. Една стара ирландска легенда пък гласи, че Света Бриджит сключила сделка със Свети Патрик да позволи на жените също да предлагат брак на мъжете в този изключителен ден. Затова се смята, че този ден се появява, за да балансира отношенията между половете. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли. Традицията повелявала и мъжът, отказал брак на жената, да й купи 12 чифта ръкавици. Така тя ще има по един за всеки месец от годината, за да може да скрие ръката си, на която няма да има годежен пръстен.

В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година, в този изключителен ден.

Мнозина вярват, че родените в деня на високосната година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Смята се, че те имат по-силна интуиция, изострен усет и специфични таланти. Нерядко се чуват и обратните прогнози – че родените на тази дата са обречени на лош късмет.

Често много родители предпочитат да запишат като рождена дата на детето предния или следващия ден, за да могат да му спестят неудобствата, причинени от особения ден.

Известни личности, родени на 29 февруари, са композитарът Джоакино Росини, актьорът Джеймс Мичъл, българският актьор Христо Чешмеджиев.

На 29 февруари 1880 г. завършва строителството на тунела Сен Готард в Алпите.

На тази уникална дата през 1940 г. филмът „Отнесени от вихъра“ печели 8 награди Оскар.

Може би най-драматичното събитие на 29 февруари е катастрофата на перуански Боинг-737 в Андите през 1996 г., когато загиват 123 души на борда.