Култура Община

Любовта и дипломацията от времето на цар Иван Александър „оживяха“ на крепостта Царевец

Крепостта Царевец във Велико Търново е естествен, неповторим декор на седмото издание на Международния фестивал за исторически възстановки „Средновековен Търновград“. Той се провежда от 24 до 26 юни. Над 180 реанактори представят исторически реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век.

Винаги битките са предизвиквали най-голям интерес сред публиката.

„Битките винаги са интересни. За да правят всичко това, което виждате, реконструкторите тренират цяла година. Коват оръжия, изработват си брони, оръжия, дрехи. Това е доста труд и пари, и усилия. Но за тях това е животът, за други е като спорт, ходят, участват по турнири, печелят титли. Затова ние се страем да каним хора с желание за бой. На различно ниво са воините ни. Начинаещи има, професионалисти също. Тази година нашите приятели от Румъния ще покажат вагенбурги. Това са бронирани каруци, от които с боздугани, арбалети и с копия, и примитивни огнестрелни оръжия от началото на XV век се отблъскват тежка пехота и тежка конница. Има и демострации с барут“, посочва Васил Василев от сдружение „Чигот“ – Варна, който за поредна година е в ролята на арбитър при битките. Според него участниците тази година като реанакторите са най-много, от което и да е друго издание на фестивала. Битките са малки и масови.

В средновековните битки участват възстановчици от България, Румъния, Сърбия, Гърция и Италия. Тази година се включи и една дама от страната на ботуша.

На Царевец бяха показани редица средновековни занаяти. Един от тях показва Данчо Стаменков от Шумен. Той демонстрира как работи аламбикът – античен съд за изваравяне на благовонни масла от билки. Анна Спасова представя търновска сграфито керамика характерна с цветовете и орнаментите си в зеленикави и карамелени отенъци със символи лъвчета, грифони и флорални мотиви – чаши за вино, кани, фруктиери. Здравко Пеев предлага представителна селекция от традиционни медовини. Сред тях и напитката с хибискус, с вишни и 10 вид абилки. Той се представя и със средновековен кошер.

Атракция в Средновековния фестивал на Царевец бе възстановка на тема „Цар Иван Александър – любов и дипломация“. Пред Двореца на Царевец, „оживяха“ славните времена на управлението на бележития български владетел (1331 – 1371 г.), наситен с дипломатически совалки, сърдечни вълнения, непощадили монарха, емблематична битка при Русокастро и живота на обикновените поданици на царството. „Цар Иван Александър е най-дълго управлявалият владетел от династията на Асеневци и Шишмановци – 40 години. Това е бурно и динамично време, в навечерието на османското нашествие. Изпълнено е с дипломация, династични бракове, битки. Определят още времето му като втори Златен век, но е и началото на края на Второто българско царство“, казва Николай Цонев от дружество „Традиция“ – Велико Търново. Събитието на Царевец се организира от СНЦ „Търновци“, НД „Традиция“- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2022 г. на Старата столица.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен е концертът тази вечер от 19,30 ч.

Утре програмата продължава с демонстрации на занаяти и бойни игри. Закриването на фестивалът е в 15.00 часа.

26 юни (неделя)

9:00-13:00    Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10:00            Бойни игри

11:00            История на средновековното облекло – демонстрация

12:00            Театрален спектакъл „ Сказание за любовта и разума “

15:00            Закриване на фестивала

 

Кремена Крумова – Попова