Култура Община

Любимецът на децата – Бате Енчо откри III-то издание на фестивала „Лято, кукли и приятели“

Енчо Данаилов, по-известен като Бате Енчо от предаването за деца „Кой е по-по-най“ от преди години, откри III-то издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ във Велико Търново. Той бе изненадата за публиката днес. Появи се облечен като цар. Поздрави деца и родители и повече от половин час ги забавлява с разнообразни игри и театрални номера. Покани на сцената малчугани, дори майките им, изпя няколко песни, потанцува и разговаря с шеговито с тях. Показа им японски театър от XV век, вид уличен куклен театър.

„Щастлив съм, че съм първият актьор на тази сцена“, заяви той. А сцената наистина бе нова, дървена. Тя е изработена от  екипа на проекта  „Арт лято“, своеобразни домакини на събитието.

Директорът на театър „Весел“ Веселин Василев и директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова също поздравиха децата и им пожелаха приятни три месеца с кукленото изкуство.

„Театралното изкуство е изключително важно за децата. То възпитава тяхната сетивност“, каза Църова и пожела на добър час на фестивала.

След официалното откриване, децата гледаха “Една история с две мишки” на софийския “Театър на колела“.

Всяка събота от 11.00 часа на сцената на „Арт лято“ до паметника Асеневци в старата столица, в продължение на три месеца – до края на август зрителите и гостите на Велико Търново ще се насладят на богата палитра от детски куклени спектакли. През юни, юли и август актьори от Естония, Русия и България ще представят своите сценични творби в рамките на културния форум на сцената на „Арт лято” в старата столица.

Събитията, организирани от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирани от Община Велико Търново, са част от културния календар на Общината.

Другата събота, на 12 юни децата ще гледат любимата приказка “Снежанка”, представена от актьорската трупа на столичния Театър “ММ“. Държавен куклен театър Варна ще се включи във фестивала с “Дядовото дворче” на 19 юни. На 26 юни Държавен куклен театър Бургас ще представи на сцената на открито “Принцесите и змеят”, а на 3 юли Държавен куклен театър Пловдив – “Болен здрав носи”. Театър “Хамелеон” от Пловдив ще зарадва децата със спектакъла “Лече Буболече” на 10 юли. Седмица по-късно, на 17 юли, Драматично-куклен театър Силистра ще съживи на сцената класическата приказка „Пепеляшка“. На 24 юли актьорите от софийския Театър “Мале-мале” ще разкажат “Разбойническа история”, а в последната събота на юли Държавен куклен театър Видин ще представи “Дядовата ръкавичка”.

През месец август са и двете международни участия. Руският театър “Деммени” от Санкт Петербург ще изненада малките почитатели на театралното изкуство със спектакъла “Кукли и клоуни” на 7 август. На 14 август Център за изкуства “За Родопите” от село Бостина ще заложи на представлението “Кокошка с брошка”, а на 21 август Театър “Проект” от град Кохтла-Ярве, Естония, ще представи пиесата “Умка – бялото мече”. На 28 август домакините от Куклен театър ВЕСЕЛ ще закрият фестивала с постановката “Празник по никое време”.

Всички гостуващи театрални състави ще получат грамота и плакет с емблемата на фестивала.

В края на театралния форум ще бъде връчена и Наградата на публиката.

При неблагоприятни метеорологични условия представленията ще бъдат отлагани за следващия ден, съобщават още организаторите.