Денят

Търновски ученик създаде музикална телевизия

Само преди дни стана ясно, че българската компания Fantasy group media и шведския лейбъл Extensive Music, продуцент на Arash, са най-новите партньори на музикалната телевизия Kingston TV/ Кингстън ТВ, една вече три-годишна успешна инициатива на 18-годишния ученик от СУ „Вела Благоева” Лъчезар Лазаров. В екипа на създателите са още две съмишленици – 22-годишен младеж от Варна и момче, живеещо в Холандия, малко по-младо и от търновецът. Самият Лъчезар определя Kingston TV като „българо-американска“, не случайно. Въпреки, че е създадена у нас, тя се развива най-силно на територията на САЩ, където аудиторията й е надхвърлила 300 000 зрители.

„Създадохме Kingston TV в края на 2014. Решихме да се занимаваме с музика, тъй като вече се бяхме свързали с доста хора от музикалния бранш. Хубавото е, че тя е единствената подобна телевизия, която няма абсолютно никакви жанрови ограничения –всеки меломан може да чуе нещо по вкуса си”, разказа за Общинското радио единадесетокласникът Лъчезар. За да основат музикалния канал,  младежите не са похарчили нито лев – използват собствените си технически познания, а за сървъри – личните си компютри. Авторските права уреждат директно с различни изпълнители и продуценти, които молят да предоставят своя музикална продукция. „Когато се съгласят – излъчваме, когато не – здраве да е”, коментира през усмивка Лъчезар. Звукозаписни компании, партньори на Kingston TV са Warner music, Riva sound, Global records, лейбълът на Графа – Monte music, холандските Spinnin` records, румънският Roton label, благодарение на това в онлайн-ефира  звучат както Михаела Филева, Виктория Георгиева и Криско, така и Inna, Bebe Rexha, Akcent и много други.

Лъчезар повече от 6 години се занимава с видеозаснемане и обработка. Под ръководството на преподавателя Ивелина Климентинова, той и Кристина Каляка от учебната компания в СУ „Вела Благоева” заснеха младежкия филм „Welcome to Veliko Tarnovo“, подкрепен от кмета Даниел Панов. Благодарение на успешната продукция, учениците посетиха филмовите студиа Nu Boyana Films в столицата. „Аз бях мениджър за един ден, началник-отдел „Монтаж”. Беше вълнуващо, всичко е впечатляващо – декорите са изключително реалистични, във филмовото студио буквално може да обиколиш света за по-малко от ден”, разказва младият телевизионер. Признава, че би искал да работи на подобно място, но най-близките му планове са свързани с развитието на музикалната телевизия – „смятам, че това ще бъде един успешен проект, не трябва да бъде изоставян. След това бих искал да започна работа, която ми харесва – като монтажист”, споделя Лъчезар.