Култура

„Луд Гидия“ подарява истинска гъдулка

Спектакълът „Луд гидия“  ще представи Държавна опера – Русе от 21 часа на 3 август на крепостта Царевец. Той е част от програмата на летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. „Луд гидия”  е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големия български класик Пенчо Славейков. Това се случва, след като Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков. Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари, ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички нас.

Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев. Общо 70 артисти излизат на сцената.

За смисъла и силата на творбата, разказа драматургът Пламен Бейков:

Главната женска роля на Зорница в пиесата „Луд Гидия“ е поверена на Нели Кравченко, от Молдова. Заедно с баба си като малко момиче е пяла български народни песни. Мечтаела да учи оперно пеене. Идва в България, завършва Консерваторията и … дебютира в Русенската опера. Много е горда и щастлива, че може да пее на български и че главната роля в спектакъла е поверена на нея.

Повече за музиката, написана по сюжета на стихотворението на големия български класик Пенчо Славейков, обясни Мая Ангелова, консултант по литературни теми и пиар в Русенската опера:

 

Първо дирижиране на спектакъла „Луд Гидия”, който ще се играе на 3 август от 21.00 часа на хълма Царевец ще направи 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа, посочват още от Русенската опера.

Екипът на културната институция продължава традицията след всеки спектакъл да подарява реквизит от пиесата на един зрител. Вече се подготвя подаръкът за великотърновската публика. Той ще бъде гъдулка.

Кремена Крумова – Попова