Поминък

Лошата реколта от череши оскъпи килограма на качествените

Сезонът на черешите вече е в разгара си. Ранните сортове вече радват потребителя и са в търговската мрежа. Цената им варира от 2,60 до 3,50 лева за килограм, на места и повече. Порази ли овошките тази година студа през март, коя е най-добрата цена за вкусния плод и повече за ситуацията в сектора, питаме Петко Петков, черешопроизводител с 80 декара градина в Горнооряховско:

„Реколтата е зле заради мартенския сняг, който падна на 22 март – Първа пролет. Поне на 80% са поразени дръвчетата. Никак не са скъпи черешите на пазара, защото себестойността им е 1 лев. Лошо е качеството им, защото пропадна реколтата на много места. Плодът е мек, дребен. В Европа цената на черешата е доста по-скъп. От моята реколта, което е качествено ще го продам на 3 лева килограма. Сега берем ранните сортове. Не мога да кажа колко килограма ще излезе. Проблемът с работната ръка продължава да съществува. Няма кой да дойде да работи, макар че му се плаща по 90 стотинки на килограм за бране и излиза така, че работникът взема повече от производителя.  Да не говорим търговецът по веригата, как оскъпява продукта”, обобщава Петков.

Той отглежда 14 сорта ранна, средноранна и късна череша. Надява се все пак, да изкара добра стока, да я продаде и да не е на минус в края на селскостопанската овощарска година.

Кремена Крумова – Попова