Култура

Литературният конкурс „Детство мое вълшебно” на читалище „Надежда 1869” стана национален

Литературният ученически конкурс „Детство мое вълшебно“ на великотърновското читалище „Надежда 1869“ стана национален. Вече са ясни и победителите от неговото пето юбилейно издание. Награждаването им ще е на 1 юни от 12 часа във фоайето на читалищната библиотека, а отличените от други региони на страната ще получат грамотите и любими детски книжки по пощата.  

„ Когато го учредявахме с библиотекарката Розина  Георгиева си мечтаехме как от областен след време ще се превърне в национален. И това се случи.  69 ученици до 12 години от 16  училища на 14 населени места в страната – от Варна до Русе, от Сандански до Сливен… участват със стиховете и разказчетата си. Някои от тях и в двата раздела. Журито в състав – писателят Владимир Шумелов и поетите Снежана Иванова и Здравко Пеев, оцениха 44 стихотворения и 27 разказа“, сподели Бисера Дживодерова.

Най-малък участник е Кристиан Николаев Александров – 1 клас от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” – Велико Търново. Първа награда в раздел „Поезия” се присъжда на Йоана Панди Сотирофска – 2 клас от същото училище. А първата награда в раздел „Проза” е за Николай Иванов Антонов – 2 клас, който отново е от ОУ  „Св. Патриарх Евтимий” и за Светла Красимирова Атанасова – 6 клас от СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Смядово.

Специална грамота за масово представяне получават великотърновските училища „Бачо Киро”и  „Св. Патриарх Евтимий” – съответно с по 20 и  12 участници, както и Литературен клуб „Пегас/чета” от Общинския детски комплекс в Стражица, с 12 творци. Най-много наградени има от ОУ „Бачо Киро” – гр. В. Търново, 9 ученици.

Светла Атанасова – 6 клас от СУ „ Св. св. Кирил и Методий” в Смядово, получава награда и в двата раздела – първа за проза и трета за поезия. Двама братя от сливенското ОУ „Елисавета Багряна” – Калоян и Николай Милкови Хаджистойчеви, които са в 6 и 5 клас, вземат трета награда в раздел „Проза” за разказчетата си.