Култура

Литературна вечер, посветена на патрона си, организира читалище „П. Р. Славейков”

Настоятелството на читалище „П. Р. Славейков – 1920”, гр. Велико Търново организира литературна вечер, посветена на 190 години от рождението на Петко Рачев Славейков. Събитието ще се проведе утре (21 ноември). В 17:00ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Славейков, който се намира срещу родната му къща и в близост до читалището. Литературната вечер ще започне в 17:30ч. в салона на културната институция.

„На 17 ноември се навършиха 190 години от рождението на Петко Славейков. За вечерта в чест на нашия патрон сме поканили членовете на литературния клуб „Никола Й. Вапцаров”, с ръководител Николай Колев от Регионалната библиотека. Те ще ни прочетат най-известните стихотворения, пословици и поговорки на Дядо Славейков, а преди това аз ще запозная гостите с кратка биография на именития ни поет.”, разказа за Общинското радио Маргарита Цанкова – секретар на читалище „П. Р. Славейков – 1920”.

Читалището е третото, разкрито в града, след „Надежда” и „Искра”. Преди 97 години млади и будни търновци отделили книги от личните си библиотеки и основали културен клуб. По-късно сбирките им започнали да се провеждат в сегашната сграда на културната институция. До 1927г. читалището се казва „Просвета”, но на 17 ноември същата година е преименувано на „П. Р. Славейков”. Сега то разполага с библиотека с 14 000 тома книги, в която ходят редовни читатели. Читалището провежда и културни мероприятия съвместно с ЛК „Н. Й. Вапцаров”, СУ „Емилиян Станев” и близкото ОУ „Димитър Благоев”.

„При нас винаги са добре дошли талантливи деца или възрастни, които имат нужда от изява.”, каза Маргарита Цанкова.

Поради липса на средства обаче, читалището вече не поддържа никакви състави и не може да си подсигури необходимата техническа база.

„Със собствени средства купуваме книги, печелили сме и проекти за обогатяване на библиотеката, но приемаме и дарения. Три пъти сме кандидатствали по проекти на Министерството на културата за подсигуряване на мултимедия, но не са ни одобрявали. А тази техника ни е необходима и добре, че е Иван Александров, който ни предоставя техниката на Регионалната библиотека, за да провеждаме нашите събития, в които има презентации.”, обясни Маргарита Цанкова.

Преди две години читалището чества 95-годишнината от своето създаване. Големият празник е преминал с концерти на различни танцови и певчески състави и с участието на Орхан Мурад, който е изпълнил песни от репертоара на Емил Димитров. През 2020-а културната институция ще отбележи един век от създаването си.

Следващото събитие, което читалището организира, е традиционният коледен празник през декември, с участието на третокласници от СУ „Емилиян Станев”.