Култура Образование

Литература от 58 издателства ще закупи екипът на библиотеката с пари от Министерството на културата

Литература от 58 издателства ще закупи екипът на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново с отпуснатите 16 750 лева по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност-2022” на Министерството на културата. Новите заглавия или докомплектуваните общо ще бъдат 743, от тях 258  са на български автори, уточни за Общинското радио Мариана Бурова, завеждащ Отдел „Комплектуване и каталогизация” в културната институция. Те ще бъдат в различни области на знанието – философия, психология, социология, право, педагогика, изкуство, езикознание, литературознание, история и др., както и литература от списъците със задължителни автори за четене в училище, научнопопулярна и художествена литература за деца и възрастни.

Сред тях ще са новите книги на Георги Господинов, Здравка Евтимова,  Мария Касимова-Моасе, Лусинда Райли, Сара Джио, Даниъл Силва. Както и на руския журналист Михаил Зигар „Всички са свободни. Русия една секунда преди Путин, или какво се обърка, как и защо”. В нея той събира спомените на политици, бизнесмени и журналисти, станали свидетели (но и участници) в събитията предшествали втория мандат на Елцин, и  показва как диктатурата се ражда в размитите граници между фамилиарността и добрите намерения и къде са корените на днешната политическа ситуация в Русия.

Друга интересна книга ще е невероятният сборник на Тед Чанг „Историята на твоя живот и др. разкази”, който ни приканва с невъобразима изобретателност да преосмислим нашата вселена и мястото си в нея.

Сред романите и научно-популярната литература на известно издателство се откроява документалната книга на сър Дейвид Атънбъро „Живот на нашата планета. Моите свидетелски показания и визия за бъдещето“. Трагедията на нашето време се е случвала около нас, почти незабележимо, с всеки изминал ден – прогресивният упадък на биологичното разнообразие на нашата планета и загубата на дива природа. Това е историята на най-голямата ни грешка и как стигнахме дотук – и как, ако вземем мерки сега, все още можем да я поправим – споделя британският учен в книгата.

„Ще видиш ти като родиш”: Най-щурият наръчник за бъдещи (и настоящи) майки с неподражаемите рисунки и свежият хумор на автора Неда Малчева също ще е сред закупените книги. В този дух е и изданието на Филип Зуберски, Дани Йорданов и Владимир Иванов „Да оцелееш в България”. Авторите, които са и създатели на култовия сайт brato.bg, ще ни поведат на забавно и полезно приключение в народопсихологията на българина и ще ни дадат практични умения за оцеляване в Люлин, Враца, на сватба, в такси и като цяло в България.

Академичната литература присъства с поредица от пет тома „Книжовност и литература в България IX-XXI век“, в която са описани пет „сцени“ от литературната и културната история на България – Средновековие, Възраждане, Модерност, Социализъм, Съвремeнност. Изданията очертават една синтетична картина на книжовния живот в рамките на хилядолетната българска култура. Томовете носят  логото на Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, автори са проф. Валери Стефанов, проф. Елена Налбантова, доц. Биляна Борисова, доц. Ани Бурова и др.

Проф. Вили Лилков представя и анализира документи за истинското състояние и абсурдите на социалистическата икономика, заставайки срещу лъжата, която много години опитва да се представи като истина, те са събрани в изследването „Стопанските абсурди на българския комунизъм”.

И не на последно място издателство „Локус пъблишинг” и „Историята на Есктрапак: еволюция с малки стъпки”. Компанията, с която е свързана с Велико Търново, нейната история и как петима приятели могат да управляват съвместен бизнес в продължение на почти три десетилетия, запазвайки добрите си отношения и без политическа подкрепа. Автор е Калоян Кирилов – предприемач с 20-годишен опит.

„Нашите читатели ще получат повече информация от Фейсбук страницата на библиотеката след като новите книги бъдат закупени и обработени за ползване. Искам да поздравя и колегите от регионалната библиотечна система, чиито проекти също са одобрени и получават финансиране – това са 38 читалища в област Велико Търново. Надяваме се реализацията да стартира в средата на ноември, за да попълним своите фондове с нова и актуална литература и да бъдем полезни и адекватни на читателските потребности”, казва още Мариана Бурова.