Политика

Листа с 14 кандидат-депутати регистрира БСП Велико Търново

Листа с 14 кандидати за депутати регистрира БСП  – Велико Търново. Неин водач е Кристиан Вигенин, зам.-председател на Българската социалистическа партия.  8 от претендентите за място в 49-ия парламент са жени, останалите 6 – мъже. Спрямо изборите през 2022 г. девет  от кандидатите са  нови лица, а шестима от тях за първи път ще участват в изборната надпревара. Това са Валентина Димова /Полски Тръмбеш/, Георги Филипов /Павликени/, Петко Прокопов /Велико Търново/, Йорданка Бянова /Стражица/, Мариян Марков от Горна Оряховица и най-младият участник в листата – 25-годишната Милка Ангелова от Велико Търново.  За пореден път в кампанията се включват Цвета Галунова от гражданската квота, Жулиета Войнова, председател на Младежкото обединение в старата столица, Мирослава Ганчева, председателят на горнооряховската организация на БСП Огнян Стоянов и Георги Димитров от Лясковец.

„Седем от общините имат представители в листата. Смятаме да водим активна и позитивна кампания. Няма да е реалистично да кажа, че гоним победа, но нашата амбиция е да постигнем по-висок резултат спрямо предишните избори и това да бъдат изборите, от които БСП както тук в областта, така и на национално  равнище да започне да разширява своето влияние“, заяви на пресконференция Кристиан Вигенин.

Според него сегашният служебен кабинет е последният, който президентът Радев ще назначи в мандата си. „Правя тази прогноза, която е очаквана и желана  да се случи. Ще бъде изключително безотговорно, ако и този парламент не успее да създаде редовно правителство. Мисля, че България не може да си позволи повече безвремие и колкото и да е трудно –  смятам, че могат да се намерят общите цели и приоритети за  редовно правителство, което наистина да се заеме със сериозните проблеми в страната. Без действащ парламент служебно правителство  може частично да прави някои неща, но нито може да има дългосрочна политика, нито да прави сериозни реформи“, посочи Вигенин.

По негови думи българските граждани заслужават политиците, народните представители и  водещите партии да започнат да мислят малко повече за държавата и  по-малко за своите собствени интереси и политически амбиции. „В този смисъл ще бъдат нужни компромиси, но те са в името на държавата и едни зрели политици би трябвало да могат да ги направят и да ги обяснят. Оптимист съм  за това, което ще се случи след 2 април и очаквам наесен местните избори, парламентарни по-нататък“, каза Кристиан Вигенин, водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Четвърти избирателен район Великотърновски.