Любопитно

Лимецът е открит в праисторическа гробница

Това заяви един от най-едрите производители на „хляба на траките” у нас – Георги Славейков, представител на „Задруга за чиста храна”. „Той, лимецът, всъщност е изкопан от Западна Турция, там е намерен в някаква гробница. И сега, хиляди години по-късно се разпространява от там, от там се пресява и разпространява в нашия регион. Бил е забравен от целия свят. Емерът, например, е много популярен, но оригиналният лимец – monococo, който размножаваме тук не е толкова популярен на запад, колкото dicoco – двузърнестия. Той има минимално съдържание на глутен, но е много по-продуктивен като количество и затова е предпочитан там, защото по-лесно се работи”, обясни експертът.

От сдружението споделят притеснение, че некачествената храна в all inclusive менютата на различни хотели и ресторанти може да навреди на туристическия имидж на страната ни. Добрата новина е, че за самите хотелиери чистата храна се превръща от мода в устойчив тренд. „Те идват сами вече. Знаете ли на колко ресторанти тук, в Търново и Арбанаси раздавам лимец? И правят пърленки, и го вкарват в менюто си. Например, румънските туристи търсят лимец във всички хотели и заведения. Почват на шега, а накрая се оказва, че всички го искат и то все повече. Самите ресторантьори се усъвършенстват, тяхната продукция става все по-добра и по-вкусна”, коментира още Славейков. По негови думи, почти никой не яде бял хляб вече. А основната идея, залегнала в концепцията на „Задруга за чиста храна” е, че това, което ядем влияе на качеството на нашите мисли, а оттам – на целия ни живот.

През последните 2-3 години България буквално се наводни от различни сортове лимец и към момента сигурно има близо 50 сорта. Производителите вярват, че щом имат чист продукт, пазар ще се намери.