Култура Любопитно

Летящите грузинци отново са едни от любимците на търновската публика

За поредна година публиката на Международния фолклорен фестивал е завладяна от неповторимия грузински фолклор. Със своето шоу, наречено „Летящите грузинци”, Folk Dance Ensemble University 2 от Тбилиси оставя публиката без дъх. В танците им са интерпретирани древни предания и ритуали. Хореографията, пъстрият избор на костюми и красивата музика пренасят зрителя в Кавказ. Зад впечатляващите танци обаче стоят изключителна дисциплина, професионализъм и дълги години обучение.

Ана Цалугелашвили от състава сподели, че танцува от тригодишна и това е нейният живот. Тя поднесе и поздрав от името на целия ансамбъл:

„Много сме щастливи от възможността да се представим отново на този невероятен фестивал. България е една от най-приятните държави, които сме посещавали, а публиката тук ни е любима. Надяваме се, че приятелството ни ще става все по-силно.”

Ансамбълът е създаден през 1936г., към Държавния университет в Тбилиси. През годините там са работили много известни грузински хореографи, преминали през школата на Сухишвили. Сега в състава има 16 момчета и 12 момичета на възраст от 20 до 25 години. Всички те са студенти, които работят, учат и танцуват едновременно. Във Велико Търново са заедно с оркестъра на ансамбъла и единия от хореографите – Звиади Такаишвили. Другият им хореограф е Давид Киквадзе. В интервю за Общинското радио преди две години Давид Киквадзе сподели, че само грузинци могат да танцуват техните танци. Само грузинци и… нашият Камен Донев:

Грузинските танци показват радостта от живота, но и старите традиции, характерни за всеки регион от страната. За всеки танц се използват различни костюми (чоха, черкеска и др.), а те подчертават смелостта на мъжете и красотата на жените. Мъжките танци са характерни със своята зрелищност и акробатична пластика, а женските с това, че танцьорките се движат с малки и бързи стъпки, грациозни като лебеди, и сякаш се плъзгат по сцената.

Във Велико Търново грузинците от Тбилиси представят танца парца, който е типичен за западните части на Грузия, а чрез него танцьорите показват любовта и уважението си към природата. Folk Dance Ensemble University 2 показва още картули (танц на краля и кралицата) и танц, в който мъжете се подготвят за война и се сражават един с друг.

Те ще се представят на сцената на Летния театър по време на общия концерт, който започва утре (29 юли) в 20:00ч. Преди това ще се проведе и закриващото дефиле с участието на всички групи от юбилейното двадесето издание на Международния фолклорен фестивал.