Култура Образование

Откриха юбилейното издание на Международния летен семинар по български език и култура

С филма „Похвално слово за семинара” на режисьора Станимир Трифонов бе открито 40-ото юбилейно издание на Летния семинар по български език и култура.

Чужденци от три континента пристигнаха в старата столица, където близо месец ще изучават български език, култура, традиции и обичаи. Големият форум бе открит днес от ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

 „Винаги ни е събирало любопитството и желанието да научим още един език, на който да се разбираме. За тези дни, в които ще сме заедно, границите помежду ни ще се стопят, преградите и предразсъдъците ще изчезнат, а словото и общуването ще градят нови приятелства, които, убеден съм, ще ни свързват и занапред”, заяви по време на откриването ректорът на ВТУ и директор на семинара проф. Христо Бонджолов.

„Вярвам, че на Света гора вие ще се докоснете до българския бит, култура и традиции. Че ще отнесете тези познания със себе си и ще бъдете добри посланици на българската култура във вашите родини, а и по целия свят”, обърна се към участниците областният управител проф. Любомира Попова.

С юбилейни плакети бяха удостоени хората, които са работили и работят за утвърждаването на Международния летен семинар като авторитетно езиково и културно средище. Посмъртно бяха удостоени първият директор на семинара проф. дфн Георги Данчев и доц. д-р Страхил Попов (директор на семинара от 1991 до 1994г.)

Юбилейни плакети получиха проф. дфн Иван Харалампиев (директор на семинара през 1987г.), проф. дфн Николай Даскалов (директор на семинара от 1988 до 1990г. и зам.-директор през първото му издание), проф. дфн Димитър Кенанов (директор на семинара от 1995 до 1997г.), проф. д-р Кирил Цанков (директор на семинара от 1998 до2000г.), деканът на Филологическия факултет на ВТУ проф. д-р Ценка Иванова (директор на семинара от 2006 до 2007г.). С юбилеен плакет бе удостоен и сегашният директор на семинара проф. д-р Христо Бонджолов.

Емоционално слово произнесе германецът Холгер фон Раух, който дори беше с тениска от изданието на семинара през 1993 година.

„Този семинар е много важен за моя живот. Посетил съм няколко издания. Няколко семестъра прекарах и в СУ „Св. Климент Охридски”, докато пишех магистърската си теза по съвременен български език. Пет семестъра съм бил лектор по немски език тук, във Великотърновския университет. И съвсем честно мога да кажа, че само тук усетих какво значи Алма матер.  Никъде не съм се чувствал толкова на място и толкова добре, както във Великотърновския университет. През всички тези години, като участник в семинара, аз се научих как да си въртя главата за „да” и „не”, обикнах лютите чушки, баницата с боза, салатата с ракия, но най-много обикнах приятелите си тук. Открих света на българския фолклор. Не бях си представял, че някой ден ще науча танц в тактов размер 13/16. През 1993 година, само 4 години след промените в Източна Европа, аз срещнах и общувах с хора от различни държави и ние всички станахме от една кръвна група. Изчезнаха всякакви разлики, свързани с произхода ни или с политиката на страните ни. Голям чар има в такава голяма международна група, която изучава български език – гърците говореха на „цист български”, испанците пиеха „бино” и „бодка”, един германец казваше, че е много любознателен, обаче хич не бил любопитен, а една рускиня пък твърдеше, че щяла да дойде пак „дагадина”. Тук се запознах и с покойния вече поет Радко Радков, от когото имам книга с послание „За Холгер от един болгер”. През 1995-а година, именно тук, по време на 18-ия летен семинар, се случи и може би най-хубавото нещо в живота ми – запознах се с чехкинята Даринка – тогава студентка в първи курс, специалност „Българска филология” в университета в Прага, а сега моя съпруга. Нашият брак не е единственият, който се дължи на този семинар, така че, скъпи участници, внимавайте, защото Международният летен семинар може да се окаже съдбоносен и за вас!”, обърна се към участниците Холгер фон Раух.

Холгер фон Раух

Слово поднесе и славистът проф. Николай Даскалов – зам. директор на първото издание на семинара и негов директор от 1988 до 1990г.

Сред официалните гости на откриването бяха областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, зам.-ректорът на ВТУ по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров, режисьорът Станимир Трифонов.

Участниците в семинара бяха посрещнати по стар български обичай

Бяха получени поздравителни адреси от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов. В поздравителния адрес от името на кмета на старопрестолния град бе подчертано, че през четирите десетилетия Велико Търново се е утвърдил като притегателен и обединителен център за хора от целия свят, от различни нации и етноси, водени от желанието да изучават езика, културата, обичаите и традициите в България.