Образование

Лектори от осем български неделни училища в чужбина пристигнаха за Еразъм+ седмицата във ВТУ

Във Великотърновския университет беше официално открита втората международна Еразъм+ седмица за преподаване и обучение на тема „Български училища зад граница“.

От името на академичното ръководство  гостите приветства зам.-ректорът по международната дейност доц. Димитър Димитров.

„През 2019 година проведохме първата среща за преподаване и обучение, която премина при голям успех. Тази година, разбира се, има форсмажорни обстоятелства, свързани с епидемичната обстановка и COVID-19, но въпреки всичко аз много се радвам, че сте тук при нас и ще работим заедно през тези няколко дни. Великотърновският университет винаги се е стремил да помага. Това е наша мисия и отговорност. Ние подготвяме учебници, методика на преподаване, изпращаме преподаватели, за да развиваме българистиката зад граница. Смисълът на този вид срещи е огромен, защото чрез тях освен обмяна на знания и опит всеки от вас може да се похвали какво е постигнал през годината, какви трудности и проблеми е срещнал и от какво има нужда. Вие сте връзката между държавата майка и българската общност навън. Вие, скъпи колеги, учите нашите деца, някои от които са родени в чужбина, на най-важното – български език, българска история и география. Вие помагате на нашите студенти, които идват при вас на стаж и практика. Приемете най-искрените ни благодарности за отдадеността и усилията, които полагате”, каза в словото си доц.  Димитров.

На откриването на събитието присъства и доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност, който също приветства участниците.

„Благодаря ви, че успяхте да преодолеете всички трудности, наложени от COVID-19, и сте тук. Не че нямаше възможности за онлайн среща, но в крайна сметка живата връзка е нещо много важно за добрите взаимоотношения. За Великотърновския университет българските училища зад граница са мисия. При нашите посещения през последните години виждаме с очите си вашата работа и стремежите ви да запазите живи духа и паметта извън границите на България. Ние имаме възможност да квалифицираме и преквалифицираме учители в нашия Център по квалификация, които да получават учителска правоспособност по български език и литература, история и география. Желая успех на срещата и искам още веднъж да ви уверя, че и занапред ще помагаме с всичко, от което имате нужда.“, каза в приветствието си доц.  Симеонов.

Международната седмица е посветена на споделянето на най-добрите практики в организацията и обучението по български език като роден, втори и чужд и обучението по история и география на български език в началния и средния курс на обучение. Дейностите, които са заложени в програмата на мероприятието, имат за цел да повишат качеството на Еразъм+ практиките на студенти от Великотърновския университет в българските неделни училища.

През тази година за участие в срещата пристигнаха български лектори от Испания, Албания, Австрия, Гърция, Италия, Кипър, Франция и Чехия.

Международната Еразъм+ седмица ще протече при строго следене на противоепидемиологичните мерки, включващо носене на предпазни маски, задължителна дезинфекция и спазване на дистанция.