Денят Здравеопазване

Лампа за фототерапия дари „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ на неонатологията в областната болница

Членовете на „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ дариха лампа за фототерапия за нуждите на отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Към каузата се включиха и децата от „Лео клуб Велико Търново Янтар“, както и танцова школа „Рали“. Те взеха участие в благотворителния концерт  „От децата на Велико Търново за децата на Велико Търново“, провел се  през м. март, чрез който се събраха необходимите средства. Лампата е на стойност 4500 лв. и е необходима за понижаване на феталния билиробин при бебета с жълтеница, появила се непосредствено след раждането им. Статистиката показва, че около 30 % от децата се налага да преминат през фототерапия. Лампата ще бъде позиционирана в детската стая на отделението по неонатология.

„Благодаря на председателя на организацията и на тези малки лъвове, които ни помогнаха да закупим тази прекрасна лампа. От това, което върши човек в своя живот, има смисъл само това, което прави за другите. Особено, когато тези други са непознати и особено, когато тези други са нашите наследници, нашето бъдеще.“ – с тези думи директорът на областната болница д-р Красимир Попов посрещна членовете на клуба пред отделението по неонатология днес.

     На събитието присъстваха и малчуганите с големи сърца от танцова школа „Рали“, заедно с техните родители, които за първи път се включват в подобна кауза.  7 – годишната  Мика, 6-годишните Радост  и Кари споделиха, че са готови отново да вземат участие  в други благотворителни инициативи, с които да помогнат  на хора в нужда.  14-годишната Виктория Радева- член на „Лео клуб Велико Търново Янтар“ смята, че чувството да помогнеш на  човек, който няма средства да посрещне ежедневните си нужди и да видиш усмивката на лицето му е несравнимо. Тя каза още, че членува в  Лео клуба от 2022 г. и е част от  всичките му каузи до момента.

  „Идеята за тази кауза се роди  заедно с ръководителите на танцова школа „Рали“. Заедно с тях направихме голям концерт с участието и на други талантливи деца от Велико Търново, някои от които са Фолклорен ансамбъл „Търновче”, Кристина Енчева, Алексаднър Момински и мн. др. Тяхната роля е изключително важна, за да стигнем ние до тук. Ако не бяха техните добри сърца и голям талант, както и желанието им да помагат и творят добро, нямаше  каузата да е действителност“- каза настоящият  президент  на „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ Розалина Панова.

За краткото време от своето създаване „ Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ е реализирал редица инициативи. Сред тях са традиционните състезания по шах и табла за хора с нарушено зрение, международното ежегодно състезание „Плакат на мира“. Осигурена е и чешма за двора на детска гадина „Шареният замък“. С дарения и лични средства са осигурени и 14 000 лв. за четиригодишна стипендия на студент от бакалавърска степен, който е в неравностойно положение.

Пламена Димова