Денят Политика

К. Петков: Още в края на септември могат да бъдат осигурени доставки на втечнен газ на ниски цени

“За нас септември е ключов, защото търговете за втечнен газ са в края на месеца и те трябва да се „вземат”, ако искаме следващото правителство да има опции за доставки на евтин газ от където е възможно, а не да сме ограничени с един доставчик.” Това заяви във Велико Търново екс премиерът Кирил Петков, който пристигна в старата столица, за да се срещне с граждани.  „Това, което ние потвърждаваме са 6 кораба, с цена от 30 долара под пазарната, които бяха отказани. За нас е непонятно, защо тези кораби бяха отказани, въпреки много добрата цена. Сега отново първи приоритет за нас е през зимата да има газ и най – стабилните доставки, на най – ниска цена да бъдат осигурени още в края на септември.  От това ще зависи не само краят на годината, но и следващата.”, добави още Петков.

Темата с доставките на газ коментира и бившият финансов министър Асен Василев. „От април ние не получаваме газ от „Газпром”, а от тук нататък, ако можем да купуваме газ на добра цена, който да не бъде спиран, както беше обявено днес за Франция, заради разногласия в договора,  би било най – добре за българските граждани.” Във връзка с обвиненията, че „Продължаваме промяната“ са купували руски газ от дъщерни фирми на „Газпром“, Василев заяви, че няма как да бъде купен газ от посредници и сумата да е по-ниска от тази, посочена в договора с „Газпром”, а цената от 110 евро във фактурата, която показва бившият енергиен министър Делян Добрев, е нереална.

Разпределението на средствата от бюджета между общините бе друга тема, която Кирил Петков коментира, като заяви, че планът за финансиране на над 200 общини с 500 млн. лв. е даден за изпълнение на служебното правителство. „Това, което ние показахме в последната седмица е, че за пръв път,  500 млн. не се разпределят по кметове и партии, а критерият бе, колко пари ще са нужни,  за да се покачи стандартът на хората по места.”

Пред жителите на Велико Търново, Кирил Петкова заяви, че приоритет на „Продължаваме промяната” в момента е социалната политика и работеща антикорупционна комисия.